OSOLENO

Risotto kdykoli a kdekoli. A s čím? To je takto koncem léta přeci víceméně jasné.

Poměrně dlouhou dobu jsem z dálky a uctivé vzdálenosti pozorovala všechny ty vizuálně vyšperkované koláče - mozaiky z rebarbory, spirály z cukety, růžičky z jablek. Poměrně dlouho jsem váhala, jestli se do takového dílka pustit. Nebudu lhát, přišlo mi to tak nějak zbytečně složité. A pak se to jednoho dne zlomilo. Z ničeho nic. No co vám budu...

Hummus

20.07.2020

Dlouho, dlouho mi trvalo, než jsem hummusu přišla na chuť. Změnila to až návštěva Dubaje a večeře v jedné z restaurací na Palm Jumeirah, kde hummus podávali s čerstvě praženými mandlemi jako jeden z bohaté řady předkrmů. A od té doby se po ně můžu utlouct.

Delikátní radosti letních dní vám dost možná kvetou v záhonech. Stačí je jen naplnit ricottou a užít si je ve stínu toskánských topolů. Anebo kdekoli jinde.

V podstatě dost klasická kombinace. A v podstatě také dost nepřekonaná. Křehký chřest na lůžku z křupavého listového těsta doplněný jen tím nejlepším, co najdete ve své lednici. Další důvod, proč se každý rok těšit na jaro!

Ghí

25.05.2020

Ještě máslovější než máslo, s vyšší teplotou přepalování a prý, PRÝ, ani nezvšuje hladinu cholesterol. Už jste slyšeli o klenotu ajurvédské kuchyně, o ghee? Nevadí. Je to totéž, co přepuštěné máslo, tedy máslo tažením zbavené přebytečné vody, a to používala už M. D. Rettigová.

Jarní zelenině u nás doma propadáme s absolutním nadšením. Zvlášť, když dojde na chřest a jeho křupavé a decentně nasládlé hlavičky. Ty si nejraději dáme jen tak, zlehka orestované na másle a na povrchu tohoto delikátního krému.

Sladké i slané. Měkoučké i křupavé. Hned čtyři důvody, proč si zamilovat batátové hranolky.

Pokud si rádi pochutnáte na exotických chutích, zkuste si příště ke své snídaňové vaječině přidat polovinu avokáda. Budete koukat, jak příjemná kombinace se vám během pouhých pár minut v troubě rozvoní.

Baba Ganoush

03.05.2020

Nedávno jsem na internetu četla úsměvný článek, podle kterého se obyvatelé blízkého východu vytrvale přou o složení toho pravého Baba Ganoush. Jasně, na lilcích se všichni shodnout, zato tahini? To je jedna velká sezamová kontroverze. A dost dobrá :)

Ke svíčkové, k rajské, ke koprovce i k zelí. Houskový knedlík má v české kuchyni své naprosto nezpochybnitelné místo! A ačkoli nejsem zrovna jeho skalním fanouškem, je dobré alespoň vědět, jak na to.

Koprovka

29.04.2020

"S hovězím! S vajíčkem! S hovězím! S vajíčkem!" To je hned první téma, o kterém jsou příznivci tradiční české koprové omáčky schopni se pohádat. A co teprve, když dojde na přílohu. "Knedlík! Brambory! Knedlík! Brambory!" Těžko říct, která ze všech variant je ta správná. Když si ale vyberete podle vlastní chuti, rozhodně neprohloupíte.

Když jsem poprvé dělala pesto z medvědího česneku, upřímně mě zaskočilo, jak je štiplavé. Dnes se ho díky tomu vůbec nemůžu nabažit!

Miluji Itálii. Asi pro tu poctivost, lásku a ritualitu se kterou se Italové věnují každodennímu jídlu. To je něco, co v sobě český národ prostě nemá. A přitom stačí tak málo - třeba jen kus uzeniny, vejce a sýra a člověk z toho může mít tuhle jednoduchou klasiku.

Jarní, svěží a naprosto jedinečná. Sezona medvědího česneku je v českých lesích poměrně krátká, nehledě na to, že se tato divoce rostoucí bylina vyskytuje jen na specifických lokalitách. Když už takové místo ale objevíme a natrháme si česneku, kolik potřebujeme, přistupujme k němu trošku slavnostně. Vždyť se ho dočkáme zase až za rok! Celých...

"Viva Italia!," jakoby volalo tohle krémové risotto, které je typické vyváženou souhrou kulatozrnné rýže, vyzrálého parmezánu a voňavé bazalky. Tak zavolejte taky a nezapomeňte si k tomu dát i skleničku prosecca.

Když jsem byla ještě malá, nádivku jsme u nás doma nikdy nedělali. Jaké to pak bylo překvapení, když jsem ji objevila, vám jistojistě nemusím ani popisovat...

Vývar, ať už ze zeleniny, z kuřete či z hověziny, je absolutním základem prakticky jakékoli kuchyně. Ve světě najdete stovky, ba možná dokonce i tisícovky různých variant, jak tento gastronomický klenot připravit a každá z nich bude v něčem specifická. V té české variantě přitom ke kuřeti stačí jen přidat něco běžně dostupné kořenové zeleniny a...

Jemně nasládlé, provoněné muškátovým oříškem a dokonale prostoupené sametově hebkou smetanou. Radost do těchto brambor zabořit vidličku...

Guacamole

28.03.2020

Esence mexické kuchyně, kterou si zvládnete doma připravit během několika mála minut. A jakmile ji ochutnáte, váš život už nikdy nebude jako dřív.

Jednoduché, rychlé a vegetariánské. Přesně těmito atributy se může pochlubit tato variace na thajské karí, kterou hravě zvládnete i vy. No jasně, zrovna vy!

Jen tak stát uprostřed záhonu a z dlouhých šlahounů trhat křupavé lusky. Stisknutím každý z nich rozevřít a z útlé škvírky vydolovat jednu, dvě, tři, čtyři nebo i pět drobounkých kuliček. A když už si je nenasypete rovnou do pusy, udělejte si z nich polévku. Jemně pikantní, dokonale jarní a krémovou.

Osvěžující kombinace citronu, česneku a tymiánu vám nejlepší službu udělá v parném létě, když si je vychutnáte na prosluněné terase se skleničkou dobře vychlazeného bílého vína. Potěší vás ale kdykoli. Klidně i teď, koncem března!