Ghí
Ještě máslovější než máslo, s vyšší teplotou přepalování a prý, PRÝ, ani nezvšuje hladinu cholesterol. Už jste slyšeli o klenotu ajurvédské kuchyně, o ghee? Nevadí. Je to totéž, co přepuštěné máslo, tedy máslo tažením zbavené přebytečné vody, a to používala už M. D. Rettigová.
Suroviny:
- 500 g másla
Postup:
1. Dvě kostky másla dáme do kastrůlku, začneme postupně zahřívat a necháme docela rozpustit. Máslo postupně přivedeme k varu a poté plamen stáhneme na minimum. Necháme pomalu vařit, až se na povrchu začne tvořit pěna.
2. Rozpuštěné máslo postupně zezlátne a začne příjemně vonět. Bude to trvat asi dvacet až dvacetpět minut. Pomocí lžíce z povrchu rozpuštěného másla odstraníme pěnu.
3. Přepuštěné máslo přes jemné sítko nebo plátýnko slijeme do vyvařených sklenic a máme hotovo. Necháme zcela vychladnout a poté uchováváme v zavřené skleničce v lednici. Vydrží tak i řadu týdnů. Tak si na něm nezapomeňte usmažit třeba řízek!
