ZKAPALNĚNO

Svařák nebo punč, na vánoční trhy jsem na něj nikdy nechodila. Dlouho jsem byla zkrátka přesvědčená, že svařák prostě nepiju...a pak jsem jeli na adventní výlet do Plzně a ochutnala jsem svařené víno od manžela. Dost se tím toho změnilo!

Pokud rádi postáváte v mrazu u stánku se svařákem v ruce, pak máte letos tak trošku smůlu. Nejlépe proto uděláte, když si víno svaříte doma sami. Hodit se vám k tomu bude správně okořeněný a pěkně voňavý sirup.

Aby byl vaječný likér skutečně jako ze sna, potřebuje na to svůj čas. A včera bylo pozdě! Poté, co jej připravíte, je nutné nechat ho ještě nějakou dobu odležet, aby pěkně zhoustl a svůj nemalý obsah alkoholu proměnil v chuťovou přednost. Takže když se do něj pustíte dnes, na Štědrý den jako když ho najdete a bude v té nejlepší...

Zářivě oranžový sirup z rakytníku je ideálním pitím do propršených podzimních dní. Nejen, že je svou barvou dokáže dokonale rozzářit, ale navíc je bohatý na vitamin C. Ten napomáhá správnému fungování imunitního systému, a tak se v listopadu, zvlášť tom letošním, bude rozhodně hodit.

Každý jeden horký letní den si říká o pořádné osvěžení. A že na ně letošní srpen není vůbec skoupý! No a kapička alkoholu ještě nikdy nikoho nezabila...

Na přelomu jara a léta u nás kvete černý bez prakticky všude. Na mezích, na zahradách, podél cest. Stačí jen vzít nůžky, pár kvítků ustřihnout a schovat si jejich opojnou vůni do sklenice na horší časy. Nebo na ty lepší...

Kardamom je moje absolutní srdcovka. Když jsem objevila recept na sirup, kde je hlavní chuťovou složkou, vůbec jsem nemohla odolat!