Koprovka

29.04.2020

"S hovězím! S vajíčkem! S hovězím! S vajíčkem!" To je hned první téma, o kterém jsou příznivci tradiční české koprové omáčky schopni se pohádat. A co teprve, když dojde na přílohu. "Knedlík! Brambory! Knedlík! Brambory!" Těžko říct, která ze všech variant je ta správná. Když si ale vyberete podle vlastní chuti, rozhodně neprohloupíte. 


Suroviny:

  • lžíce másla
  • svazek čerstvého kopru
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 l plnotučného mléka + něco málo navíc na zahuštění
  • hladká mouka 
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • vajíčko (ztracené, na hniličku nebo klidně na tvrdo) nebo hovězí pečeně
  • houskový knedlík nebo brambory (vařené nebo pečené)

Postup:

1. V kastrolu rozehřejeme lžíci másla a lehce na něm orestujeme kopr. Jakmile se rozvoní, zalijeme ho kuřecím vývarem a mlékem. Přivedeme k varu a necháme 20 minut pomalu probublávat.

2. Tuhé koprové stonky z omáčky vytáhneme a necháme tam jen drobnější větvičky. V menší misce rozšleháme asi lžíci hladké mouky s trochou mléka a za stálého míchání je pomalu a postupně začneme lít do vařícího základu na omáčku. Obsah kastrolu rychle houstne a s přiléváním zavářky bychom měli přestat ve chvíli, kdy budeme spokojeni s konzistencí omáčky.

3. Necháme opět chvilinku provařit a poté omáčkou ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Zjemníme smetanou a osolíme a opepříme podle chuti.

4. Tak a teď přichází ta nejzásadnější volba - vajíčko x hovězí pečeně a knedlík x brambory. Volba je na vás. Pro mě je ale kombinace vajíčka a houskového knedlíku zcela nepřekonatelná!


P.S.: Možná vám tento recept přijde trošku atypický. Možná, že když se na to podívá nějaký profík tak usoudí, že s klasickou koprovkou to má pramálo společného. A možné to samozřejmě je. U nás doma se hold tahle omáčka nikdy nekyselila a popravdě - ani já nemám v plánu s tím začínat :)