Cibuláda

18.10.2020

S její sladkokyselou a lehce štiplavou chutí nenajdete lepší společnost k masu, uzeninám, ani sýru. Cibulovou marmeládu možná napoprvé vyzkoušíte skutečně jenom z kila cibule, hned jak ji ochutnáte ale zjistíte, že to bylo málo. Strašně málo!


Suroviny:

  • 1 kg červené cibule
  • 100 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g třtinového cukru
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 375 ml těžšího červeného vína
  • 50 ml červenného vinného octa

Postup:

1. Cibule oloupeme a nakrájíme je na užší proužky. Ve středně velkém kastrolu rozpálíme máslo s olivovým olejem a zahrneme jej cibulí. Necháme zpěnit a přidáme i rozmačkaný česnek.

2. Zaprášíme třtinovým cukrem. Osolíme, opepříme a přidáme několik celých větviček tymiánu. Stáhneme teplotu a za občasného míchání necháme bublat 40 minut.

3. Přilijeme víno i vinný ocet, opět promícháme a necháme na mírném plameni pomalu vařit dalších alespoň 40 minut. Jakmile máme hotovo, můžete si ji dát k něčemu rovnou, anebo si ji můžete klidně zavařit na později.