Chřestový krém

13.05.2020

Jarní zelenině u nás doma propadáme s absolutním nadšením. Zvlášť, když dojde na chřest a jeho křupavé a decentně nasládlé hlavičky. Ty si nejraději dáme jen tak, zlehka orestované na másle a na povrchu tohoto delikátního krému.


Suroviny:

  • 500 g svazky zeleného chřestu 
  • 3 středně velké brambory
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • velká červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Opláchneme chřest. Každý stonek chytíme do ruky, zkusíme, jak pruží a odlomíme spodní dřevnatou část. Poté od středové části chřestu odřízneme nejkřupavější hlavičky.

2. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. Dřevnaté konce chřestu hodíme do rendlíku, přidáme připravené brambory, zalijeme vývarem a přivedeme společně k varu. Probublávat to celé necháme asi půl hodiny a následně slijeme. Vývar i uvařené brambory uchováme, vyvařené chřestové konce můžeme vyhodit.

3. Vedle si ve větším kastrůlku rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Jakmile se opeče hezky dozlatova, přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek. Promícháme a přidáme středové části chřestu. Orestujeme, vmícháme uvařené brambory a zalijeme připraveným chřestovým vývarem.

4. Přivedeme k varu a vaříme asi jen 10 minut, aby chřest nepřišel o svou krásnou zelenou barvu. Poté kastrůlek stáhneme z plotny, přilijeme smetanu ke šlehání a rozmixujeme do hladka. Osolíme, opepříme a můžeme podávat. Ideálně s chřestovými hlavičkami restovanými na másle a křupavými krutonky.