Polévka z medvědího česneku

17.04.2020

Jarní, svěží a naprosto jedinečná. Sezona medvědího česneku je v českých lesích poměrně krátká, nehledě na to, že se tato divoce rostoucí bylina vyskytuje jen na specifických lokalitách. Když už takové místo ale objevíme a natrháme si česneku, kolik potřebujeme, přistupujme k němu trošku slavnostně. Vždyť se ho dočkáme zase až za rok! Celých dvanáct měsíců se ale budete těšit, až si zase uvaříte tuhle polévku...

Suroviny:

  • 3 menší palice česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 250 g medvědího česneku
  • 2 lžíce másla
  • 3 šalotky
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 500 ml slabšího hovězího vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • sůl (ideálně uzená)
  • pepř
  • 4 ztracená vejce

Postup:

1. V první řadě si připravíme česnekový konfit. Česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky a oloupeme je. Nasypeme je do menšího pekáčku a zalijeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme 30 minut. Takto připravneý konfitovaný česnek použijeme do polévky, olej ale nebude třeba. Získal ale vynikající česnekové aroma, a tak doporučuji uzavřít do sklenice a uschovat do lednice, abyste jej mohli použít třeba do salátu nebo do těstovin.

2. Medvědí česnek očistíme, opláchneme a spařím horkou vodou. Necháme vychladnout, zbavíme přebytečné vody a nasekáme nadrobno.

3. Ve středně velkém hrnci necháme rozpustit máslo a zpěníme na něm šalotku. Jakmile začne zlátnout, zalijeme ji bílým vínem. Vaříme tak dlouho, až se množstvá tekutiny zredukuje na polovinu.  

4. Do hrnce přilijeme hovězí vývar, smetanu i mléko. Přidáme bylinky a konfitovaný česnek a přivedeme k varu a necháme pár minut provařit. K vařícímu se základu na polévku vložíme i spařený a nasekaný medvědí česnek, nechám opět pár minut probublat. 

5. Polévku stáhneme z plotny, vyjmeme vyvařený rozmarýn a tymián a co zůstalo v kastrůlku rozmixujeme do hladka. Osolíme, ideálně uzenou solí, a opepříme podle chuti. Na talíři zakápneme česnekovým olejem, přidáme ztracené vajíčko a zasypeme nasekanou pažitkou.