Kořeněný mrkvový krém

04.10.2020

Jemný krém z mrkve je naprosto dokonalou večeří pro prodlužující se podzimní večery. Zahřeje vás sice sám o sobě, se špetkou chilli a skořice se ale promění v hotový zázrak a postaví vás zpátky na nohy po každém výletě, na kterém pořádně promrznete. Alespoň u nás doma se mu to perfektně daří!


Suroviny:

  • lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 kg mrkve
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • sušené chilli
  • mletá skořice
  • pesto rosso, balkánský sýr, chlebové krutony

Postup:

1. Ve větším kastrolku rozpálíme olej. Cibuli oloupeme, nasekáme na drobno a na horkém oleji orestujeme dozlatova.

2. Mrkev očistíme, nakrájíme na špalíčky a přidáme k cibuli. Pár minut orestujeme, až povrch mrkve začne pomalu karamelizovat a poté do kastrolu přilijeme horký zeleninový vývar.

3. Vaříme do změknutí, asi 30 minut. Poté k základu na polévku přilijeme smetanu ke šlehání a rozmixujeme na hladký krém. 

4. Podle chuti osolíme solí a pepřem. Pokud přidáte i trošku 

sušeného chilli a mleté skořice (samozřejmě s mírou - přidávejte postupně), polévku to pěkně nakopne.

5. Před podáváním ozdobíme rajčatovým pestem, rozdrobeným balkánským sýrem a dozaltova vypečenými chlebovými krutony.