Kořeněný mrkvový krém
Jemný krém z mrkve je naprosto dokonalou večeří pro prodlužující se podzimní večery. Zahřeje vás sice sám o sobě, se špetkou chilli a skořice se ale promění v hotový zázrak a postaví vás zpátky na nohy po každém výletě, na kterém pořádně promrznete. Alespoň u nás doma se mu to perfektně daří!
Suroviny:
- lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 1 kg mrkve
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- sušené chilli
- mletá skořice
- pesto rosso, balkánský sýr, chlebové krutony
Postup:
1. Ve větším kastrolku rozpálíme olej. Cibuli oloupeme, nasekáme na drobno a na horkém oleji orestujeme dozlatova.
2. Mrkev očistíme, nakrájíme na špalíčky a přidáme k cibuli. Pár minut orestujeme, až povrch mrkve začne pomalu karamelizovat a poté do kastrolu přilijeme horký zeleninový vývar.
3. Vaříme do změknutí, asi 30 minut. Poté k základu na polévku přilijeme smetanu ke šlehání a rozmixujeme na hladký krém.
4. Podle chuti osolíme solí a pepřem. Pokud přidáte i trošku

sušeného chilli a mleté skořice (samozřejmě s mírou - přidávejte postupně), polévku to pěkně nakopne.
5. Před podáváním ozdobíme rajčatovým pestem, rozdrobeným balkánským sýrem a dozaltova vypečenými chlebovými krutony.
