Křupavé brambory se sýrem stracchino

08.11.2020

Když jsme se začátkem roku vypravili na Sardinii, zamilovala jsem se. Taková piadina se sýrem stracchino, to je panečku věc! Od té doby nevynechám žádnou příležitost ho koupit a dnem i nocí hledám varianty, kam s ním. A tak, když jsem objevila tenhle prostý recept, nemohla jsem vůbec odolat!


Suroviny:

  • 350 g menších kulatých brambor
  • 1 palice česneku
  • 2 větší snítky rozmarýnu
  •  100 g sýra stracchino
  • 150-200 ml slunečnicového oleje
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

1. Brambory důkladně omyjeme, rozpůlíme a půl hodinky povaříme v osolené vodě. Poté brambory scedíme a necháme okapat.

2. Palici česneku rozebereme na jednotlivé stroužky. Necháme je ve slupce a jeden po druhém rozmáčkneme plochou nože - dejte si záležet, je to zásadní pro bezpečnost dalšího postupu :)

3. Do větší pánve nalijeme asi 2 cm oleje a pořádně jej rozehřejeme. Uvařené brambory vidličkou lehce rozmáčkneme a opatrně je přesuneme do pánve s rozpáleným olejem. Dáme jim dvě nebo tři minutky a přidáme k nim česnek. 

4. Olej pomocí lžíce párkrát přelijeme přes brambory i přes česnek a jakmile obsah pánve začne pomalu zlátnou, přidáme k němu na minutku i rozmarýn.


5. Brambory společně s česnekem i rozmarýnem vybereme z pánve na talíř, natrháme na ně sýr stracchino, štědře osolíme a opepříme. Na závěr můžeme přidat i kapičku olivového oleje či balsamica.