Batátové hranolky

12.05.2020


Sladké i slané. Měkoučké i křupavé. Hned čtyři důvody, proč si zamilovat batátové hranolky.


Suroviny:

2 velké batáty

30 ml olivového oleje

2 lžíce kukuřičného škrobu

2 lžičky koření na pečené brambory nebo zeleninu

sůl

Postup:

1. Batáty oloupeme, nakrájíme na silné hranolky a alespoň na hodinu ponoříme do vody. Zbavíme je tak přebytečného škrobu.

2. Troubu předehřejeme na maximum, odmočené batáty osušíme, dáme do suché misky, prolijeme olejem a zaprášíme kukuřičným škrobem a vybraným kořením. Důkladně promícháme, aby olej, škrob i koření přilnul na všechny hranolky. Poté je rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct dozlatova. Bude to trvat asi 15 - 20 minut. 

3. Osolíme podle chuti a můžeme podávat. Ideálně s česnekovým dipem. Na ten vám stačí jen do 100 gramů zakysané smetany vmíchat dva stroužky rozmačkaného česnek nadrobno nasekanou pažitku, osolit a opepřit.