Houskový knedlík

Ke svíčkové, k rajské, ke koprovce i k zelí. Houskový knedlík má v české kuchyni své naprosto nezpochybnitelné místo! A ačkoli nejsem zrovna jeho skalním fanouškem, je dobré alespoň vědět, jak na to.
Suroviny:
- 500 g hrubé mouky
- dvě špetky soli
- 1 velké vejce (nebo 2, pokud máte vajíčka velikosti S)
- 7 g instantního droždí (nebo 20 g čerstvého)
- 250 ml vlažného mléka
- 1 rohlík
Postup:
1. Ve velké míse smícháme mouku se solí a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj přidáme droždí a rozklepneme vejce. Přílijeme vlažné mléko, párkrát promíchneme vidličkou a až se vše propojí, necháme pět minut odpočinout.
2. Postupným hněteném vypracujeme hladké těsto a zapracujeme do něj na kostky nakrájený rohlík. Jakmile se nám podaří jej dostatečně do těsta zapracovat, necháme těsto na teplém místě asi půl hodiny kynout.
3. Z připraveného těsta vyválíme dvě nebo více šišek velkých tak, aby se nám vešly do kastrolu. Položíme je na plech vysypaný hrubou moukou a necháme znovu vykynout.
4. Připravené knedlíky následně vaříme ve vroucí osolené vodě dohromady 20 minut - v polovině vaření je nezapomeneme otočit. Hotové knedlíky z vody vytáhneme rovnou na plech vymaštěný máslem nebo sádlem a po celé délce je propícháme vidličkou, abychom uvolnili páru.