Houskový knedlík

30.04.2020

Ke svíčkové, k rajské, ke koprovce i k zelí. Houskový knedlík má v české kuchyni své naprosto nezpochybnitelné místo! A ačkoli nejsem zrovna jeho skalním fanouškem, je dobré alespoň vědět, jak na to.


Suroviny:

  • 500 g hrubé mouky
  • dvě špetky soli
  • 1 velké vejce (nebo 2, pokud máte vajíčka velikosti S)
  • 7 g instantního droždí (nebo 20 g čerstvého)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 rohlík

Postup:

1. Ve velké míse smícháme mouku  se solí a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj přidáme droždí a rozklepneme vejce. Přílijeme vlažné mléko, párkrát promíchneme vidličkou a až se vše propojí, necháme pět minut odpočinout. 

2. Postupným hněteném vypracujeme hladké těsto a zapracujeme do něj na kostky nakrájený rohlík. Jakmile se nám podaří jej dostatečně do těsta zapracovat, necháme těsto na teplém místě asi půl hodiny kynout. 

3. Z připraveného těsta vyválíme dvě nebo více šišek velkých tak, aby se nám vešly do kastrolu. Položíme je na plech vysypaný hrubou moukou a necháme znovu vykynout.

4. Připravené knedlíky následně vaříme ve vroucí osolené vodě dohromady 20 minut - v polovině vaření je nezapomeneme otočit. Hotové knedlíky z vody vytáhneme rovnou na plech vymaštěný máslem nebo sádlem a po celé délce je propícháme vidličkou, abychom uvolnili páru.