VYKYNUTO

Jeden z důvodů, proč se každý rok těším na Vánoce, je snídaně. Na dobrou vánočku totiž nedám dopustit. Abych si pojistila perfektní zážitek, už dlouhé roky si vánočky peču sama. Né, že bych nevěřila komerčním či řemeslným provozům, jen zkrátka moc ráda té zapletené štrycličce věnuji trochu lásky a pozornosti. A vyvaruji se rozinek. Letos jsem...

Není se vůbec čemu divit, že tzv. star bread už tak dlouho uchvacuje davy nadšených pekařů. Je variabilní, je delikátní, je atraktivní. To vše s minimem práce. Bohaté kynuté těsto můžete v této vizuálně působivé variaci připravit jak na slano, tak na sladko a plnit náplní dle libosti – co si ale budeme povídat, Nutella je Nutella. Dokonalý způsob,...

Jako malá jsem je naprosto milovala. Živě si pamatuju, jak nás čas od času hlídala "babička" Sládečková z vedlejší vesnice a na svačinku nám pokaždé dala makový loupáček a horké kakao k tomu. Vždycky jsem kolem nadělala strašný svinčík a ona se zase vždycky dušovala, že mě to odnaučí...

Focaccia

09.05.2021

Moc rádi doma vzpomínáme na naši malou autodovolenou, při které se nám podařilo projet část Toskánska. Pisa, Luca, Vinci, Florencie, Arezzo, Sienna... a pěkně křupavá focaccia k prasknutí nacpaná mortadelou! A protože zajet si do Itálie v poslední době není jen tak, rádi se uchylujeme alespoň k tomu delikátnímu sendviči. Focaccia si ale rozumí...

Nejlepší část Velikonoc? Snídaně - protože na pěkně bohatý mazanec jen tak něco nemá.

Jaro je tu, Velikonce se blíží, a to znamená jediné – mrkvový koláč! Tentokrát v extra měkoučké variantě, o kterou se postará troška kvásku.

Jen si to představte. Blíží se soumrak a vy si pomalu začínáte lámat, co s načatým večerem. Vyrazit ven v dnešní době není úplně na programu, a tak zabrousíte do kuchyně a ze zásuvky obratně vylovíte vývrtku. Lahvinka bílého už v lednici dosáhla požadované teploty a pokorně čeká, až si uděláte pěkný večer. Jen vy, ona a tyhle báječné sýrové...

Vánočka

20.12.2020

Jeden z důvodů, proč se každý rok nemůžu dočkat Vánoc, má krásný pletený vzor a voní po másle, citrónu a mandlích. Vánočku prostě zboňuju!

Co je lepší než banánový chlebíček? Banánový chlebíček s kváskem. Tenhle je navíc vylepšený o podíl celozrnné mouky a kokosový olej, takže nemá nejmenší chybu!

Slavnosti svatého Martina v posledních letech nabraly pořádný spád. Mladé víno teče proudem, restaurace nabízí svatomartinská menu (i když letos trochu netradičně) a husy hromadně hnízdí na zelí. A já to letos vůbec nestíhám! Vrhla jsem se proto alespoň na něco méně monumentálního a upekla jsem svatomartinské rohlíčky. Jsou poctivě vykynuté, z...

Chleba 33

01.11.2020

Celý letošní rok je tak trochu postavený na hlavu. Jedním z nesporných benefitů této vykloubené situace je však skutečnost, že spousta talentovaných kuchařů a věhlasných podniků začalo čas od času pouštět do světa nějaké ty své receptury. A tak si dnes člověk může doma klidně zkusit upéct i proslulý chleba 33 z karlínské Esky.

Společně s bagetami, croissanty a pain au chocolat je brioška jednou z ikon francouzského pekařství a gastronomie obecně. A není se moc čemu divit - je hebká, nadýchaná a úžasně máslová. Hodí se jako doprovod slaného jídla, ale radost udělá i na sladko. Nebo si dovede představit lepší základ pro pain perdu?

Povitica

27.09.2020

Pro ty moje chorvatské kořeny, které mi nikdy ani nebyly moc odhaleny, a tak se i dost těžko zapomínají. Právě pro ně jsem se rozhodla udělat si malou jugoslávskou exkurzi tak trochu sama a pustila jsem se do receptu, jehož domovinou právě Jugoslávie je. V Chorvatsku jej najdete pod názvem povitica a o kousek dál ve Slovinsku zase pod termínem...

Jedna z věcí, která mě na Praze hodně baví, je sortiment pečiva v běžných pekárnách. V každé totiž najdete něco, co se jmenuje moravský koláč. Někdy je s tvarohem, jindy s mákem nebo povidly, často s ovocem. Abych byla upřímná, jak moc je jeho původ spjatý s Moravou vůbec netuším. Moje babička je ale pekla vždycky (a to víte, že...

Jednoduchý, rychlý a s pořádnou porcí sýra. Tento bílý chleba potěší především fanoušky jihoevropské kuchyně, protože svou chutí nápadně připomíná všechny ty kousky pečiva, které jste už ochutnali na svých dovolených.