Špagety carbonara

Miluji Itálii. Asi pro tu poctivost, lásku a ritualitu se kterou se Italové věnují každodennímu jídlu. To je něco, co v sobě český národ prostě nemá. A přitom stačí tak málo - třeba jen kus uzeniny, vejce a sýra a člověk z toho může mít tuhle jednoduchou klasiku.
Suroviny:
- 400 g špaget
- olivový olej
- 200 g pancetty (nebo anglické slaniny)
- 5 žloutků
- 100 g parmezánu (nebo pecorina)
- sůl
- pepř
Postup:
1. Špagety připravíme al dente. Řiďte se pokyny na obalu, čerstvé těstoviny budou v každém případě rychleji hotové, než ty sušené.
2. V misce vyšleháme vaječné žloutky s jemně nastrouhaným parmezánem, osolíme a opepříme.
3. Rozpálíme pánev s olivovým olejem a do křupava na něm opečeme na kostičky nakrájenou pancettu.
4. Uvařené špagety společně s trochou vody, ve které se pasta vařila, vsypeme na pánev s křupavou pancettou. Párkrát prohodíme, stáhneme plamen a vmícháme vyšlehané žloutky se sýrem. Sejmeme z plotny, důkladně promícháme, až se špagety zcela obalí v jemné omáčce a máme hotovo.
