Baba Ganoush

03.05.2020

Nedávno jsem na internetu četla úsměvný článek, podle kterého se obyvatelé blízkého východu vytrvale přou o složení toho pravého Baba Ganoush. Jasně, na lilcích se všichni shodnout, zato tahini? To je jedna velká sezamová kontroverze. A dost dobrá :)


Suroviny:

  • 2 středně velké lilky
  • olivový olej
  • 1/2 citronu
  • 45 g světlého tahini
  • sůl
  • granátové jablko

Postup:

1. Lilky omyjeme a vcelku je položíme na plech vyložený pečícím papírem. Propícháme vidličkou, zakápneme olivovým olejem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme 70 minut.

2. Upečené a docela černé lilky necháme vychladnout, poté je rozkrojíme a do misky vydlabeme jejich dužinu. Rozmačkáme vidličkou, přidáme šťávu z poloviny citronu, tahini a osolíme podle chuti. Vidličkou je romačkáme ještě důkladněji a můžeme podávat. Dokonalý pár baba ganoush tvoří s granátovým jablkem.