Cuketové risotto

20.09.2020

Risotto kdykoli a kdekoli. A s čím? To je takto koncem léta přeci víceméně jasné. 


Suroviny:

  • pořádná lžíce olivového oleje
  • 2 velké červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cukety střední velikosti
  • tymián
  • 500 g kulatozrnné rýže na risotto (dobře vám poslouží arborio nebo carnaroli)
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 1100 ml zeleninového vývaru
  • 25 g másla
  • 100 g parmezánu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Ve větším a širším kastrolu rozehřejeme olivový olej. Cibuli nakrájíme na drobno a přesuneme ji do rozpáleného hrnce. Orestujeme dozlatova, přidáme rozmačkaný česnek a necháme rozvonět. 

2. Cukety nastrouháme na hrubo a shrneme je do kastrolu. Opět orestujeme a ke zlátnoucí zelenině přidáme i odrhnutý tymián.

3. Přisypeme rýži a společně s obsahem kastrolu restujeme tak dlouho, až částečně zprůhlední.

4. Přilijeme víno, promícháme a na nízkém plameni necháme postupně odpařit. Jakmile k tomu dojde, podlijeme částí horkého zeleninového vývaru a opět promícháme. Jakmile se vyvaří i ten, pokračujeme v postupném podlévání a občasném míchání tak dlouho, až cuketa docela změkne a rýže se uvaří al dente.

5. Osolíme, opepříme a stáhneme z plamene. Poté do risotta vmícháme hrudku másla a najemno nastoruhaný parmezán. Důkladně promícháme a můžeme podávat. S kapkou olivového oleje, mozzarellou, klíčky, tymiánem ani čerstvým pepřem nahoru určitě neuděláte chybu.