Gratinovaný květák
Až budete zase někdy přemýšlet, co můžete provést s květákem, zapomeňte na smažení. Raději ho zalejte bešamelem, zasypte sýrem a nechte ho dozlatova zapéct v troubě. Takový gratinovaný květák vás na podzim náramně potěší.
Suroviny:
- 1 celý pěkně velký květák
- 200 ml plnotučného mléka
- 1 bobkový list
- 1/2 cibule
- 2 hřebíčky
- 25 g másla
- 25 g hladké mouky
- mletý muškátový oříšek
- sůl a pepř
- lžíce lanýžového oleje
- 50g krémového smetanového sýra (typu Philadelphia či Lučina)
- 15 g parmezánu
- 125 g mozarelly
- 100 g goudy
- smažená cibulka (IKEA rulez)
Postup:
1. Květák zbavíme listů, rozdělíme na jednotlivé růžičky a důkladně propláchneme. Vložíme je do vroucí osolené vody a necháme maximálně deset minut povařit při mírném varu. Poté květák přecedíme a necháme okapat.
2. A připravíme bešamel. Do menšího kastrůlku nalijeme mléko a přidáme bobkový list. Do cibule zapíchneme hřebíčky a přidáme je k mléku. Obsah kastrůlku přivedeme těsně pod bod varu a takto zlehka necháme vařit alespoň pět minut. Poté odstavíme a necháme pomalu chládnout. Vyndáme všechna "additiva" - cibuli s hřebíčky i bobkový list.
3. Ve druhém, jen o trošku větším, rendlíku rozpustíme máslo a jakmile začne bublat zaprášíme jej moukou. Tu krátce orestujeme, odstavíme z plotny a ke vzniklé jíšce za stálého míchání metličkou přilijeme mléko. Mícháme tak dlouho, až se mouka zcela rozpustí.
4. Kastrůlek vrátíme zpátky na plotny a za průběžného míchání přivedeme pomalu k varu. Teplotu plotny snížíme na minimum a vaříme asi 20 minut. Bešamel začne postupně houstnout a vznikne nám hladký krém.
5. Bešamel ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Poté vmícháme i lanýžový olej, krémový sýr a parmezán.
6. Pekáček vymažeme máslem, na dno rozprostřeme vrstvu bešamelu a zayspeme ji uvařeným květákem. Rovnoměrně jej rozprostřeme a zalijeme zbytkem (naprostou většinou) krému. Povrch zasypeme natrhanou mozzarellou, nastrouhanou goudou a smaženou cibulkou.


7. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C pěkně dozlatova - může to trvat asi tak hodinku. Gratinovaný květák necháme chvilku odpočinout a poté podáváme ještě horký, ideálně se sklenicí vychlazeného bílého vína a nakládanými okurkami.