Spirálový cuketový koláč
Poměrně dlouhou dobu jsem z dálky a uctivé vzdálenosti pozorovala všechny ty vizuálně vyšperkované koláče - mozaiky z rebarbory, spirály z cukety, růžičky z jablek. Poměrně dlouho jsem váhala, jestli se do takového dílka pustit. Nebudu lhát, přišlo mi to tak nějak zbytečně složité. A pak se to jednoho dne zlomilo. Z ničeho nic. No co vám budu povídat, hned jsem šla krájet cuketu!
Suroviny na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 50 g celozrnné mouky
- 100 g másla
- špetka soli
- 60 ml vody
Surovin na náplň:
- 4 středně velké cukety - ideálně 2 žluté a 2 zelené, ale
službu udělají i cukety stejné barvy
- 250 g ricotty
- 1 vejce
- 60 g strouhaného parmazánu
- čerstvý tymián
- sůl
- pepř
- panenský olivový olej na pokapání
Postup:
1. V první řadě si připravíme těsto. Do robotu vybaveného K-metlou nasypeme oba druhy mouky, přidáme na kostky nakrájené máslo a sůl. Zapneme na vyšší rychlost a jakmile se vše začne spojovat, přilijeme vodu. Během pár chvil vznikne koule hladkého těsta. Zabalíme ji do potravinářské folie a uložíme na hodinku do lednice.
2. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Vychlazené těsto rozválíme a připravenou formu jím vyložíme tak, aby nám na dně vytvořilo pěknou hranu. Na povrch opět položíme pečící papír a nasypeme syrové fazole. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Poté fazole i povrchový pečící papír odstraníme a pečeme další čtvrt hodinku.

3. Cukety nakrájíme na co nejtenší podélné plátky, z obou stran důkladně osolíme a necháme "vypotit" - zelenina se tak zbaví přebytečné vody a nerozmáčí nám koláč. Vysráženou vodu setřeme ubrouskem a cuketu si odložíme stranou.
4. V misce vyšleháme ricottu společně s vejcem, parmezánem a odrhnutým tymiánovým listím. Osolíme a opepříme podle chuti.
5. Na předpečený korpus rozetřeme připravený cuketový krém a postupně, směrem od kraje ke středu, začneme "na stojáka" vkládat plátky cukety - ideálně samozřejmě tak, aby se barvy střídaly. Čím více se blížíme středu, tím více spirálu utahujeme, až máme koláč docela plný.
6. Povrch zakápneme olivovým olejem, jemně osolíme a opepříme a zaprášíme strouhaným tymiánem. Pečeme asi hodinu až hodinu a čtvrt - podstatné je, že náplň v průbhu pečení pěkně zpevní a cukety změknou a zezlátnou v okrajích. Před podáváním můžete přidat skoro všechno dobré, co už máte uvnitř - olivový olej, sůl, pepř, tymián i parmezán.
