Jamajské kuře s mangovou salsou a kokosovou rýží

09.06.2020

Svěží, šťavnaté a v originální společnosti. Ideální varianta kuřete pro nadcházející letní dny.


Suroviny na kuře:

  • ½ lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kvalitního kečupu
  • 1 lžíce jamajského koření jerk
  • šťáva z 1 limetky
  • Celé kuře
  • 3 lžíce olivového oleje


Suroviny na rýži:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g rýže basmati
  • sůl
  • 200 ml vřelé vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • plechovka červených fazolí


Suroviny na salsu:

  • ½ zralého manga zbaveného slupky
  • 1 červená paprika
  • 1 jarní cibulka
  • ½ zralého avokáda zbaveného slupky
  • limetková šťáva
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. V první řadě - den předem - se pustíme do přípravy kuřete, konkrétně marinády na kuře. V míse smícháme sójovou omáčku, kečup, kořenící směs jerk a limetkovou šťávu. Důkladně promícháme a obalíme v ní celé kuře. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc marinovat.

2. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Větší pekáč, ideálně litinový, postavíme na plotnu, rozpálíme v něm olivový olej na vysokou teplotu a zatáhneme na něm naložené kuře. Z každé strany to zabere tak 3 - 5 minut. Pekáč poté stáhneme z plotny, kuře zalijeme zbytkem marinády a dáme péct.

3. Aby kuře bylo dokonale propečené a přitom stále příjemně šťavnaté, bude to chtít 50 - 60 minut v troubě.

4. Zatímco se kuře peče, připravíme si rýži. V kastrůlku rozpálíme olivový olej, nasypeme na něj rýži a orestujeme ji. Osolíme, zalijeme vařící vodou (klidně rovnou z rychlovarné konvice), přidáme kokosové mléko a promícháme.

5. Rýži přiklopíme pokličkou, plotnu stáhneme na minimum a necháme takto pomalinku vařit asi 15 - 20 minut. Hotovo rýži nadlehčíme vidličkou a promícháme s fazolemi zbavenými nálevu.

6. Na mangovou salsu nakrájíme mango papriku, jarní cibulku i avokádo nadrobno. Nasypeme do misky a zakápneme limetkovou šťávou. Osolíme, opepříme, důkladně promícháme a necháme alespoň 15 minut odpočinout v lednici.

7. Jakmile máme všechno hotovo, nezbývá než podávat - kuře pěkně společně s kokosovou rýží i mangovou salsou. Pokud vám nevadí skutečně svěží chutě, klidně každou porci na talíři zakápněte ještě limetkou.

TIP: Žádnou kořenící směs jerk jste v obchodě nenašli? Nevadí, zvládnete si ji hravě připravit doma. Stačí v misce smíchat lžíci sušeného česneku, lžíci třtinového cukru, 4 lžičky sušeného tymiánu, 2 lžičky soli, 2 lžičky mletého černého pepře, 2 lžičky mletého nového koření, 1 lžičku kajenského pepře, ½ lžičky mletého muškátového oříšku a ½ lžičky mleté skořice. Část takto připraveného koření použijeme rovnou na přípravu jamajského kuřete, zbytek můžeme klidně uzavřít do skleničky a uschovat na později. V průběhu grilovací sezóny jako když ho najdete!