Lasagne s boloňským ragú
Každá domácnost má nějaký ten svůj "majstrštyk" - naprosto vymazlený recept, který přivedla k naprosté dokonalosti. Pozná se podle toho, že si o něj řekne každá návštěva, a to často i přesto, že ani nebyla tázána! Takový "majstrštyk" je totiž naprosto nezapomenutelný. Naštěstí je ale velmi dobře opakovatelný. Třeba jako tyto (naše) lasagne.
- 60 g olivového oleje
- 2 mrkve
- 1 větší cibule
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého vepřového masa
- 500 g loupaných rajčat (většinou 2 plechovky)
- 2 stroužky česneku
- 500 ml těžšího červeného vína
- 200 ml silného hovězího vývaru
- 1 velká snítka rozmarýnu
- sůl
- pepř
Suroviny na bešamel:
- 750 g plnotučného mléka
- 1 cibule
- 4 celé hřebíčky
- 2 bobkové listy
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- muškátový oříšek
Suroviny ke kompletaci:
- pláty lasagní
- 120 g parmezánu
Postup:
1. V první řadě si připravíme ragú. Ve velké pánvi si rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibulku. Jakmile změkne, přidáme i nahrubo nastrouhanou mrkev a orestujeme do měkka a pěkně dozlatova. Přidáme česnek, lístky odrhnuté s rozmarýnu a necháme pár minut rozvonět.
2. Zeleninovou směs přendáme do robotu a romixujeme do podoby hladkého krému. Ten vylijeme zpátky na horkou pánev a přidáme k němu i oba druhy mletého masa. Vše společně restujeme několik minut, dokud se nevypaří všechna šťáva, která z masa vytekla.
3. Směs poté podlijeme vínem, promícháme a necháme vařit asi 35 minut.
4. Jakmile se víno vyvaří, přidáme rozmixovaná rajčata z konzervy i hovězí vývar. Osolíme, opepříme a necháme pozvolna probublávat (bez pokličky) dalších 90 minut.
5. Než bude hotovo, uvaříme bešamel. Do menšího rendlíku nalijeme mléko a přidáme k němu bobkový list i rozkrojenou cibuli, do které jsme zapíchali hřebíčky. Pěkně pomalu ji přivedeme těsně pod bod varu, pár minut povaříme a poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
6. Ochucené mléko dáme znovu ohřívat. V dalším rendlíku rozpustíme máslo a jakmile začne prskat, za stálého míchání k němu přidáme mouku. Krátce orestujeme, vzniklou jíšku odstavíme z plotny a zatímco pokračujeme v míchání metličkou, přiléváme přes cedník horké mléko. Mícháme tak dlouho, až se mouka v mléce zcela rozpustí.
7. Kastrůlek vrátíme na plotnu a za neustávajícího míchání metličkou vaříme tak dlouho, až nám vznikne hustý hladký a lesklý krém. Podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.
8. Jakmile máme připravené ragú i bešamel, začneme vrstvit. Dno zapékací mísy potřeme tenkou vrstvou bešamelu, položíme vrstvu lasagní připravených dle návodu, potřeme tenkou vrstvou masového ragú a zasypeme parmezánem.


Ten překryjeme opět lasagnemi, vrstvou ragú a na ty tentokrát přidáme vrstvou bešamelu. Vrstvíme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny komponenty. Vrchní vrstvu by měl tvořit bešamel posypaný pořádnou porcí parmezánu.
9. Takto připravené lasagne pečeme nezakryté v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30-45 minut. Povrch by měl krásně zezlátnout, ale ne zčernat, tak na ně dávejte pozor. Hotové lasagne po vytáhnutí z trouby necháme alespoň hodinu odležet (ideálně však do druhého dne, aby držely trochu tvar) a máme hotovo!