Lasagne s boloňským ragú

14.03.2021

Každá domácnost má nějaký ten svůj "majstrštyk" - naprosto vymazlený recept, který přivedla k naprosté dokonalosti. Pozná se podle toho, že si o něj řekne každá návštěva, a to často i přesto, že ani nebyla tázána! Takový "majstrštyk" je totiž naprosto nezapomenutelný. Naštěstí je ale velmi dobře opakovatelný. Třeba jako tyto (naše) lasagne.

Suroviny na boloňské ragú:
  • 60 g olivového oleje
  • 2 mrkve
  • 1 větší cibule
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 500 g loupaných rajčat  (většinou 2 plechovky)
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml těžšího červeného vína
  • 200 ml silného hovězího vývaru
  • 1 velká snítka rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

Suroviny na bešamel:

  • 750 g plnotučného mléka
  • 1 cibule
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • muškátový oříšek

Suroviny ke kompletaci:

  • pláty lasagní
  • 120 g parmezánu

Postup:

1. V první řadě si připravíme ragú. Ve velké pánvi si rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibulku. Jakmile změkne, přidáme i nahrubo nastrouhanou mrkev a orestujeme do měkka a pěkně dozlatova. Přidáme česnek, lístky odrhnuté s rozmarýnu a necháme pár minut rozvonět.

2. Zeleninovou směs přendáme do robotu a romixujeme do podoby hladkého krému. Ten vylijeme zpátky na horkou pánev a přidáme k němu i oba druhy mletého masa. Vše společně restujeme několik minut, dokud se nevypaří všechna šťáva, která z masa vytekla.

3. Směs poté podlijeme vínem, promícháme a necháme vařit asi 35 minut.

4. Jakmile se víno vyvaří, přidáme rozmixovaná rajčata z konzervy i hovězí vývar. Osolíme, opepříme a necháme pozvolna probublávat (bez pokličky) dalších 90 minut.

5. Než bude hotovo, uvaříme bešamel. Do menšího rendlíku nalijeme mléko a přidáme k němu bobkový list i rozkrojenou cibuli, do které jsme zapíchali hřebíčky. Pěkně pomalu ji přivedeme těsně pod bod varu, pár minut povaříme a poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout.

6. Ochucené mléko dáme znovu ohřívat. V dalším rendlíku rozpustíme máslo a jakmile začne prskat, za stálého míchání k němu přidáme mouku. Krátce orestujeme, vzniklou jíšku odstavíme z plotny a zatímco pokračujeme v míchání metličkou, přiléváme přes cedník horké mléko. Mícháme tak dlouho, až se mouka v mléce zcela rozpustí.

7. Kastrůlek vrátíme na plotnu a za neustávajícího míchání metličkou vaříme tak dlouho, až nám vznikne hustý hladký a lesklý krém. Podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.

8. Jakmile máme připravené ragú i bešamel, začneme vrstvit. Dno zapékací mísy potřeme tenkou vrstvou bešamelu, položíme vrstvu lasagní připravených dle návodu, potřeme tenkou vrstvou masového ragú a zasypeme parmezánem. 

 Ten překryjeme opět lasagnemi, vrstvou ragú a na ty tentokrát přidáme vrstvou bešamelu. Vrstvíme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny komponenty. Vrchní vrstvu by měl tvořit bešamel posypaný pořádnou porcí parmezánu.

9. Takto připravené lasagne pečeme nezakryté v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30-45 minut. Povrch by měl krásně zezlátnout, ale ne zčernat, tak na ně dávejte pozor. Hotové lasagne po vytáhnutí z trouby necháme alespoň hodinu odležet (ideálně však do druhého dne, aby držely trochu tvar) a máme hotovo!