OSOLENO

Můj manžel naprosto miluje asijskou kuchyni a jeho splněným víkendovým snem je výlet do Sapy. Jen Phở Bo, Bún bò Nam Bộ a halda koriandru. Já si na to upřímně až tak moc nepotrpím. Autenticitu asijské kuchyně si ráda odpustím a když už si mám na talíř nechat naložit nějakou specialitu z dálného víkendu, musí být řádně poevropštělá. A tak...

Juleribbe

05.12.2021

Ptala jsem se kamarádky, která žila několik let v Norsku se svým švédským přítelem, co má jeho rodina standardně na Vánoce k jídlu. Překvapilo mě, jak prostá byla odpověď – švédské stoly. V nepřeberném množství chuťově pestrých chodů mě zaujal jeden, který se nápadně podobá všemi oblíbené české klasice. Dáte si juleribbe?

Gravlaks

05.12.2021

Jedním z pevných základů severské gastronomie jsou ryby, dost často nakládané či marinované. Celosvětově proslulým příkladem za všechny je gravlaks (ve švédštině gravlax či graveldax) – doslova pohřbený losos. Jen vykostěný rybí filet, sůl, cukr, bylinky a velká paráda.

Dokonalé jídlo na podzim? Tak to je u nás doma rozhodně hovězí po burgundsku! Sametové objetí hutné francouzské klasiky v chladných dnech plíživě nastupující zimy prostě nemá konkurenci.

Smaženou cuketu, stejně jako naprostá většina lidí, absolutně miluju! Všichni ale dobře víme, že ve standardní variantě to není úplně zdravá záležitost. A tak jsem začala pátrat po alespoň o něco zdravějších alternativách a byla překvapená, jak snadné to bylo!

Už dlouhá léta mě nepřestávají bavit jídla inspirovaná arabskou kuchyní. Delikátní kombinace slaných a sladkých chutí zpravidla doplněných o kořeněné detaily si prostě nikdy nenechám ujít. Asi proto jsem se tak zamilovala do kuskusu s kuřetem a restovanými meruňkami.

Před pár lety jsem doprovázela manžela na několikadenním pracovním setkání do severoitalského Udine. Zatímco on pracoval, toulala jsem se úzkými uličkami, zkoumala tamní zámek a užívala si cappuccino s čokoládovými bonbony gianduiotto. Poslední den jsem si jako kratochvíli vybrala drobounkou restauraci v podloubí, hned vedle náměstí Piazza Giacomo...

Letos sice o dost později, ale konečně je to tu! Sezóna chřestu jede na plné obrátky a bez delikátního krému se prostě neobejde. Když jsem si ho ale minulý týden poručila v jedné restauraci, byla jsem ták zklamaná, že jsem si ho hned na druhý den musela uvařit sama.

Přiznám se. Ryby moc často doma nevaříme. Rádi je ale oba máme, a tak, když už se do nich pustíme, maximálně si je užíváme. S nadšením jsme se proto pustili i do tresky s extra citronovým doprovodem, který rozhodně není pro slabší povahy!:)

Můj kamarád Filip mě často lákal k sobě domů na nadívané kuře. S láskou ho vždycky připravil i upekl a naštěstí ani neměl strach se podělit. A to ani o porci, ani o recept :)

Každá domácnost má nějaký ten svůj "majstrštyk" - naprosto vymazlený recept, který přivedla k naprosté dokonalosti. Pozná se podle toho, že si o něj řekne každá návštěva, a to často i přesto, že ani nebyla tázána! Takový "majstrštyk" je totiž naprosto nezapomenutelný. Naštěstí je ale velmi dobře opakovatelný. Třeba jako tyto (naše) lasagne.

Karí není nikdy dost. Alespoň u nás doma ne. Podmínkou ale je, aby bylo rychlé a jednoduché. A to tohle s arašídovým máslem a mletou krůtou rozhodně je!

Samozřejmě. Pravý Wellington je z hovězí svíčkové. Pravdou ale je, že čas od času se někde objeví i losos Wellington. Je okouzlující - jen ryba, špenát a listové těsto. A ať už dojdeme k tomu, že mu název přísluší, či nikoli, jisté je, že je to velká křupavá paráda!

Obyčejná fazolačka! Dalo by se říct a člověk by koneckonců ani nemusel být daleko od pravdy. Narozdíl od luštěninových konkurentek je ale božsky hustá, krémová a díky přídavku rozmarýnového oleje i voňavá. Srdce všech členů naší domácnosti si získala prakticky okamžitě - na první lžičku.

Až budete zase někdy přemýšlet, co můžete provést s květákem, zapomeňte na smažení. Raději ho zalejte bešamelem, zasypte sýrem a nechte ho dozlatova zapéct v troubě. Takový gratinovaný květák vás na podzim náramně potěší.

Když jsme se začátkem roku vypravili na Sardinii, zamilovala jsem se. Taková piadina se sýrem stracchino, to je panečku věc! Od té doby nevynechám žádnou příležitost ho koupit a dnem i nocí hledám varianty, kam s ním. A tak, když jsem objevila tenhle prostý recept, nemohla jsem vůbec odolat!

Cibuláda

18.10.2020

S její sladkokyselou a lehce štiplavou chutí nenajdete lepší společnost k masu, uzeninám, ani sýru. Cibulovou marmeládu možná napoprvé vyzkoušíte skutečně jenom z kila cibule, hned jak ji ochutnáte ale zjistíte, že to bylo málo. Strašně málo!

Jemný krém z mrkve je naprosto dokonalou večeří pro prodlužující se podzimní večery. Zahřeje vás sice sám o sobě, se špetkou chilli a skořice se ale promění v hotový zázrak a postaví vás zpátky na nohy po každém výletě, na kterém pořádně promrznete. Alespoň u nás doma se mu to perfektně daří!

Risotto kdykoli a kdekoli. A s čím? To je takto koncem léta přeci víceméně jasné.

Poměrně dlouhou dobu jsem z dálky a uctivé vzdálenosti pozorovala všechny ty vizuálně vyšperkované koláče - mozaiky z rebarbory, spirály z cukety, růžičky z jablek. Poměrně dlouho jsem váhala, jestli se do takového dílka pustit. Nebudu lhát, přišlo mi to tak nějak zbytečně složité. A pak se to jednoho dne zlomilo. Z ničeho nic. No co vám budu...

Hummus

20.07.2020

Dlouho, dlouho mi trvalo, než jsem hummusu přišla na chuť. Změnila to až návštěva Dubaje a večeře v jedné z restaurací na Palm Jumeirah, kde hummus podávali s čerstvě praženými mandlemi jako jeden z bohaté řady předkrmů. A od té doby se po ně můžu utlouct.

Delikátní radosti letních dní vám dost možná kvetou v záhonech. Stačí je jen naplnit ricottou a užít si je ve stínu toskánských topolů. Anebo kdekoli jinde.

V podstatě dost klasická kombinace. A v podstatě také dost nepřekonaná. Křehký chřest na lůžku z křupavého listového těsta doplněný jen tím nejlepším, co najdete ve své lednici. Další důvod, proč se každý rok těšit na jaro!