Filipovo nadívané kuře

21.03.2021

Můj kamarád Filip mě často lákal k sobě domů na nadívané kuře. S láskou ho vždycky připravil i upekl a naštěstí ani neměl strach se podělit. A to ani o porci, ani o recept :)


Suroviny:

  • celé kuře (ideálně vykostěné)
  • sůl
  • pepř
  • 2 rohlíky
  • 80 ml mléka
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • kukuřice
  • hrášek
  • bylinkové máslo

Postup:

1. V první řadě připravíme kuře. Pokud ho máme vcelku, je nutné ho nejdřív vykostit - v takovém případě mu ale klidně nechte stehýnka i křídýlka na svých místech. Kuře zbavené kostí zevnitř i zvenku štědře osolíme i opepříme.

2. A jdeme na nádivku. Rohlíky nakrájíme nadrobno a nasypeme je do větší misky. Zalijeme je mléko, zamícháme a necháme pár minut odstát, aby pečivo nasáklo veškerou tekutinu. 

3. Slaninu nakrájíme na malé kousky, opečeme dozlatova na pánvi a přidáme k ní rozmáčknutý česnek. Promíchneme, necháme rozvonět a celý obsah pánve poté přidáme k rohlíkům nasáknutým mlékem.

4. K pečivu rozklepneme dvě celá vajíčka, kukuřici i hrášek. Opatrně promícháme, osolíme, opepříme.

5.  Kuře naplníme nádivkou, stáhneme k sobě, abychom jej uzavřeli a zašijeme, nebo svážeme přírodní šňůrkou, aby pěkně drželo tvar. Umístíme do pekáčku švem dolů, na povrch položíme několik plátků bylinkového másla a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. 

6. V průběhu pečení můžeme kuře v případě potřeby podlít troškou vody a čas od času povrch přelít vznikajícím výpekem. Pečeme pěkně dozlatova, bude to trvat asi 70 minut. 

7. Jakmile máme hotovo, můžeme podávat. Třeba se šťouchanými brambory.