Losos Wellington

27.12.2020

Samozřejmě. Pravý Wellington je z hovězí svíčkové. Pravdou ale je, že čas od času se někde objeví i losos Wellington. Je okouzlující - jen ryba, špenát a listové těsto. A ať už dojdeme k tomu, že mu název přísluší, či nikoli, jisté je, že je to velká křupavá paráda!


Suroviny:

  • 400 g mražených špenátových listů (1 balení listového špenátu Bonduelle - listy v celku)
  • lžíce olivového oleje
  • 3 velké stroužky česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g parmezánu
  • sůl 
  • pepř
  • 600 g filet z lososa
  • 300 g listového těsta

Postup:

1. Špenát vyjmeme z mrazáku, vysypeme do misky a ponoříme do horké vody. Necháme zcela rozpustit a poté jej slijeme a vymačkáme z něj veškerou tekutinu. 

2. V pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje. Česnek oloupeme, rozdrtíme a dáme opéct na olej. Jakmile začne vonět, přidáme špenát a zalijeme smetanou ke šlehání. Promícháme a jakmile se vše propojí a téměř všechna smetana se vsákne, přisypeme i parmezán a osolíme a opepříme podle chuti a promícháme. Stáhneme z plotny.

3. Filet z lososa opatrně zbavíme kůže, omyjeme a z obou stran lehce osolíme a opepříme.

4. Listové těsto rozválíme na rovnoměrný plát o výšce asi 3 mm, lososa položíme doprostřed a na jeho povrch rozprostřeme smetanový špenát. Rybu do těsta důkladně zabalíme a okraje dobře utěšníme.

5. Z odkrojků vyválíme další, tentokrát menší, ale stejně vysoký plát těsta. V několika sloupcích do něj uděláme a střídačku drobné řezy a poté jej roztáhneme, aby vznikla mřížka.

6. Lososa v listovém těstě potřeme žloutkem rozšlehaným v trošce vody a poté na jeho povrch položíme připravnou mřížku. Dobře přilepíme a také potřeme rozšlehaným žloutkem.

7. Takto připavenou a zabalenou rybu pečeme v troubě vyhřáté na 225 °C asi 20-30 minut, zkrátka pěkně dozlatova. Jakmile je hotovo, necháme alespoň trošku vychladnout a můžeme dělat radost!