Toskánská fazolová polévka

03.12.2020

Obyčejná fazolačka! Dalo by se říct a člověk by koneckonců ani nemusel být daleko od pravdy. Narozdíl od luštěninových konkurentek je ale božsky hustá, krémová a díky přídavku rozmarýnového oleje i voňavá. Srdce všech členů naší domácnosti si získala prakticky okamžitě - na první lžičku.


Suroviny:

  • 500 g drobných světlých fazolek (sušených)
  • 2 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 litr vody
  • 6 stroužků česneku
  • 2 velké cibule
  • 1 velká brambora
  • 2 větší rajčata
  • 1 lžička červeného vinného octa
  • 30 + 10 ml olivového oleje
  • rozmarýn
  • chléb k podávání

Postup:

1. Den dopředu nasypeme fazolky do větší mísy, nalijeme vodou a necháme nabotnat.

2. V den vaření fazolky přecedíme, dáme do většího kastrolu a zalijeme vývarem a vodou. Postavíme na plotnu a zapneme na střední plamen.

3. Oloupeme si česnekové stroužky, oloupeme a rozkrojíme na půl cibuli, oškrábeme bramboru a omyjeme rajčata. Všechnu zeleninu přidáme do kastrolů k fazolkám. Překryjeme pokličkou a necháme vařit, dokud fazolky nebudou zcela měkké - asi hodinku a půl nebo dvě.

4. Jakmile máme uvařeno, z kastrolu vyjmeme veškerou zeleninu - česnek, cibuli, bramboru i rajčata - a umístíme ji do mixéru. Rozmixujeme do 

hladka a společně se lžičkou červeného vinného octa a asi 30 ml olivového oleje vmícháme zpět do polévky. Osolíme a opepříme podle chuti.

5. Připravíme si rozmarýnový olej. Snítky rozmarýnu omyjeme, vložíme do misky a spaříme vroucí vodou. Lístky stáhneme z větvičky, osolíme, zakápneme olivovým olejem a rozmixujeme, nebo, ještě lépe, rozetřeme v hmoždíři na hrubou bylinkovou kaši

6. Polévku nalijeme do talíře, přidáme poctivou lžíci rozmarýnového oleje a podáváme s čerstvým, nebo do křupva opečeným chlebem.