>

OSLAZENO

Arašídové máslo má v naší lednici své pevné místo. A ne, není to manžel, kdo ho čas od času chodí potají ujídat. Pokud ale zbyde, společně s marshmallow krémem dá dohromady fantasticky měkké sušenky, kterých se nedá přejíst!

Kdo by neznal delikátní kokosové Bounty s křupavou vrstvou čokolády na povrchu? A kdo by ho nemiloval? Zkuste si udělat domácí a o něco zdravější. Nebudete litovat!

Ikona francouzské cukrařiny jasně dokazuje, že v jednoduchosti je krása. Jemný vanilkový krém ukrytý pod vrstvou křupavého opáleného karamelu představuje navzdory své zdánlivé prostotě luxusní završení jakéhokoli menu. I toho našeho svatebního!

Základem povedené bábovky je správná forma. Já mám v kuchyni jen dvě varianty – kameninu a Nordic Ware. Pravdou ale je, že kefírovou bábovku jsem úplně na poprvé testovala ve formě silikonové. Byl to propadák. Doslova. Formu jsem hned na druhý den vyhodila a receptu dala šanci až po dvou letech. A světe div se, fungoval!

Schováváte v mrazáku poslední zbytky vánočky a v rohu lednice se klepe poslední půl lahev vaječného likéru? Je na čase se s nimi nadobro (alespoň pro tyto Vánoce) vypořádat. Uvidíte, že jim to bude moc slušet společně v hlubokém pekáči.

Rok co rok řada nadšených domácích cukrářek pokouší své štěstí při tvorbě legendárních kokosových kuliček Raffaello. Jejich pokusy však v naprosté většině případů mají se svou proslulou předlohou jen pramálo společného... Letos ale ani mě to Raffaello nedalo spát a musím neskromně říct, že výsledek považuji za úspěch!

Pokud patříte k tomu malému procentu české populace, které na Štědrý den nejí bramborový salát a je přesvědčené, že i Tři oříšky pro Popelku se dříve či později mohou okoukat, jistě mě nebudete mít za kacíře, když nebudu vzívat ani vanilkové rohlíčky. Jasně, všechny ty věci jsou supr a mají v našem kulturním prostředí status nesmrtelné vánoční...

Docela prosté a přitom tak dobré. Oříšky, čokoláda a voňavé koření dělají z tohoto jednoduchého cukroví budoucí evergreen každého svátečního stolu.

Když jsem byla malá, babička chodívala před Vánoci pomáhat jedné své kamarádce cukrářce s přípravou cukroví. Za odměnu si vždy nějakou tu krabici i odnesla a ačkoli obsahovala spousty pokladů, já jsem si vystačila s jediný – absolutně jsem milovala ty křehké bělostné rohlíčky obalené v plátcích oříšků. Tak si je taky zkuste!

Kransekake

12.12.2021

Efektní, křupavý a přinejmenším pro celou rodinu na všechny sváteční dny! Kransekake je takovou skandinávskou sladkou variací stojící na pomezí našich vanilkových rohlíčků (co do formy) a francouzských makronek (co do složení). Jasně, při troše fantazie!

Jako malá jsem buchtám s ovocem či zeleninou zrovna dvakrát nefandila. A už vůbec ne tomu jablečnému perníku, který tak často pekli naši! Dnes už ale umím jejich přednosti skutečně ocenit – zvlášť tu mimořádnou šťavnatost, kterou se může pochlubit i bábovka s jablky a javorovým sirupem.

Pozor, jen pro silné povahy! Intenzivní chuť kakaa dokonale souzní s hutnou kávovou polevou, a tak je jasné, že tyhle sušenky nejsou pro každého. Přišly mi ale naprosto dokonalé ku příležitosti Dušiček.

Manžel donesl od kolegy z práce broskve. Bylo to posledních pár kousků, které očesal z rodinného stromu, a protože nám se zahradničením ani sadařením zrovna dvakrát nedaří, byli jsme za ně skutečně rádi. Ze samé radosti jsme z nich upekli mandlový tart podle Cedrica Groleta. Nemohli jsme s nimi naložit lépe!

Jednoduchost ve své nejlepší formě – jen vajíčka, trošku másla, cukru, mouky a mléka. S meruňkami flaugnarde prostě nemá chybu!

Už pár let si ho peču na narozeniny. Je lehounký jako obláček, úplně bezlepkový a chutná po pistáciích. S pěkně našlehanou šlehačkou, vanilkou a jahodami ho prostě nelze nemilovat!

Není to tak dávno, co jsme vyrazili na víkend do Krkonoš. Přiznám se rovnou – počasí nás překvapilo a na Luční boudu jsme taky nedošli. Ale těch borůvek a borůvkových koláčů, na které jsme cestou narazili...těch bylo! Domů jsem tak dorazila plná nadšení a jeden takový koláč jsem musela rovnou upéct.

Jsou jen dva typy lidí. Jedni arašídové máslo milují a druzí ho nenávidí. Doma se v tomto ohledu popravdě moc neshodneme, ale znáte to. Alespoň víc zbyde!