Hummus

20.07.2020

Dlouho, dlouho mi trvalo, než jsem hummusu přišla na chuť. Změnila to až návštěva Dubaje a večeře v jedné z restaurací na Palm Jumeirah, kde hummus podávali s čerstvě praženými mandlemi jako jeden z bohaté řady předkrmů. A od té doby se po ně můžu utlouct.


Suroviny:

  • 1 konzerva cizrna (celková hmotnost 400 g, hmotnost pevného podílu 240 g :))
  • 110 g světlého tahini
  • 2 lžičky citronové šťávu
  • 60 ml studené vody
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup:

1. Je to jednoduché. Do mixéru nasypeme zcezenou cizrnu, přidáme pastu tahini, citronovou šťávu, vodu, dva prolisované stroužky česneku, osolíme. Všechno společně důkladně rozmixujeme na hladký krém.

2. Hotový hummus přikryjeme potravinářskou folií a alespoň na půl hodiny uložíme do lednice. A pak už můžeme vesele podávat - třeba jako součást mezze. Ten na fotce se skládá z hummusu s olivovým olejem, pražených mandlí a pistácií, izraelského salátu (rajče, okurka,paprika, sůl, pepř a citronová šťáva), balkánského sýra, dvou druhů oliv, lilkového baba ganoush s granátovým jablkem a pity.