Brokolicová žemlovka se slaninou

06.03.2022

Po brokolici delikátní spojení na pomezí slané žemlovky a jarní nádivky. Díky, dám si!

Suroviny:

  • 1 brokolice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sušené chilli
  • 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 6 vajec
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 125 ml ke šlehání
  • 250 g starší bagety nakrájené na větší kostky
  • 100 g parmezánu
  • sůl a pepř

Postup:

1. Brokolici opláchneme a rozebereme na jednotlivé růžičky. Na plotně si rozehřejeme pánev s olivovým olejem a zlehka na ní opečeme nahrubo nasekaný česnek i s chilli. Přidáme brokolici, podlijeme troškou vody, osolíme a necháme podusit do změknutí. Stáhneme z plotny a necháme částečně vychladnout.

2. Anglickou slaninu nakrájíme na větší kostičky a orestujeme dozlatova.

3. Ve větší míse prošleháme vajíčka s mlékem a smetanou, osolíme a opepříme. Ke směsi přidáme na kostky nakrájené bagety, opečenou slaninu a většinu parmezánu. Osolíme, opepříme, důkladně promícháme a přendáme do zapékací mísy. 

Zasypeme parmezánem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C pěkně dozlatova - bude to trvat asi 50 minut. A je hotovo!