Vánočka z Esky

23.12.2021


Jeden z důvodů, proč se každý rok těším na Vánoce, je snídaně. Na dobrou vánočku totiž nedám dopustit. Abych si pojistila perfektní zážitek, už dlouhé roky si vánočky peču sama. Né, že bych nevěřila komerčním či řemeslným provozům, jen zkrátka moc ráda té zapletené štrycličce věnuji trochu lásky a pozornosti. A vyvaruji se rozinek. Letos jsem vsadila na recept, který už před pár lety sdíleli pekaři z karlínské Esky a jako vždy se na snídani těším jako malá. Zkusíte ji také? Ještě to stíháte! 


Suroviny:

  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 ml vlažného mléka
  • 45 g krupicového cukru
  • 175 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • špetku mletého badyánu
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 1 malý žloutek
  • 55 g změklého másla pokojové teploty
  • 50 g plátků mandlí
  • vejce rozšlehané s trochou mléka na potření

Postup:

1. Do menší misky rozdrobíme droždí. Přilijeme 50 ml vlažného mléka a s ním i lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Všechno společně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek – bude to trvat asi deset minut.

2. Ve větší míse – ideálně od stolního robotu – smícháme oba druhy mouky společně . Ve velké míse se špetkou soli, zbývajícím cukrem, vanilkovým cukrem, oběma druhy koření i citronovou kůrou. K sypké směsi přidáme žloutek, změklé máslo, zbývající mléko a aktivní kvásek, který jsme si připravili. A na řadu se dostává robot – prostřednictvím hnětacího háku důkladně propracujeme. Nejdříve na nízkou rychlost, jakmile se ale všechny suroviny spojí, můžeme klidně trošku zrychlit a těsto takto nechat zpracovávat klidně i 10 minut. Poté zapracujeme polovinu mandlí a výsledkem bude hladké a elastické těsto.

3. Z těsta vytvarujeme bochánek, umístíme ho do mísy jemně vytřené rostlinným olejem a překryjeme utěrkou. Necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení objemu – asi hodinu a půl.

4. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučenou plochu a rozdělíme na šest stejně velkých kousků. Z každého z nich vyválíme pramen – všechny by měly být stejně dlouhé. A můžeme plést. Už roky nedám dopustit na tento postup.

5. Hotovou vánočku přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, opět překryjeme navlhčenou utěrkou a necháme podruhé vykynout. Tentokrát to bude trvat kratší dobu - asi hodinu. Jestli je těsto skutečně připravené na pečení poznáte snadno - stačí do něj jemně píchnout prstem. Pokud se vzniklý důlek rychle znovu zaplní, máte vyhráno. Pokud ne, nechejte ještě kynout.

6. Vykynutou vánočku potřeme vajíčkem rozšlehaným s mlékem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut. Během pečení neváhejte plech otočit, abyste si pojistili rovnoměrně upečenou vánočku. Pokud by se vám zdálo, že pečivo v troubě rychle tmavne, bez obav jej zakryjte alobalem.

7. Hotovou vánočku už stačí jen důkladně zasněžit moučkovým cukrem a podávat se silným kakaaem.