Kynutá hvězda

19.12.2021

Není se vůbec čemu divit, že tzv. star bread už tak dlouho uchvacuje davy nadšených pekařů. Je variabilní, je delikátní, je atraktivní. To vše s minimem práce. Bohaté kynuté těsto můžete v této vizuálně působivé variaci připravit jak na slano, tak na sladko a plnit náplní dle libosti – co si ale budeme povídat, Nutella je Nutella. Dokonalý způsob, jak si zpříjemnit advent.


Suroviny:

  • 12 g sušeného droždí
  • 42 g krupicového cukru
  • 180 g vlažného mléka
  • 60 g změklého másla pokojové teploty
  • 1 vejce
  • 300-310 g hladké mouky
  • 5 g soli
  • 200 g Nutelly
  • 30 g na hrubo nasekaných lískových oříšků
  • perlový cukr
  • Vejce rozšlehané s trochou mléka na potření

Postup:

1. Kynuté těsto je základ. Droždí společně s cukrem nasypeme do mísy stolního robotu. Přilijeme vlažné mléko, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek – bude to trvat asi deset minut.

2. Do mísy přidáme měkké máslo, vajíčko, mouku i sůl a ideálně v robotu, ideálně za pomoci hnětacího háku, vypracujeme velmi jemné a hladké těsto. Dá se to samozřejmě zvládnout i ručně, pokud robot nemáte k dispozici.

3. Z připraveného těsta vytvarujeme bochánek, vložíme jej do mísy jemně vymazané olejem a zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme asi hodinu a půl kynout na teplém místě – zkrátka až těsto zdvojnásobí svůj objem.

4. Připravíme si náplň. Pokud stejně jako já hodláte použít Nutellu (nebo jinou sladkou pomazánku), doporučuji přendat ji do kastrůlku a lehce zahřát, aby její konzistence povolila – bude se nám po hladkém těstě lépe roztírat. Oříšky nasekáme na hrubo a odložíme stranou.

5. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dva stejné kousky. Z každého z nich vytvarujeme bochánek a následně na lehce pomoučené ploše vyválíme stejnoměrně vysokou plackou o průměru alespoň 25 cm. Jednu z nich přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme Nutellou, zasypeme lískovými ořechy a opatrně překryjeme tou druhou. Jemně utlačíme, abychom dostali pryč přebytečný vzduch a vyřízneme kroužek o průměru 25 cm – dost mi s tímto krokem pomohla dortová forma příslušné velikosti – těsto jsem ořízla podle ní a vznikl dokonalý kruh. 

6. A jde se na kouzla. Doprostřed kruhu si otiskneme menší skleničku (průměr zhruba 5 cm), díky které budeme mít přehled o středu svého díla. Ideálně pomocí rádla na pizzu nakrájíme okraje za hranou skleničky na šestnáct stejných pruhů. Poté vezmeme do rukou vždy dva sousedící proužky, zakroutíme jimi dvakrát ve směru od sebe a následně k sobě stlačíme jejich konce. Tak pokračujeme se všemi proužky, až bude mít naše hvězda jen osm krásně pruhovaných cípů.

7. Připravenou hvězdu zakryjeme navlhčenou utěrkou a necháme ještě jednou vykynout - tentokrát bude stačit jen půl hodina. Na závěr výtvor potřeme vajíčkem rozšlehaným s trochou mléka, zasypeme perlovým cukrem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut - zkrátka pěkně dozlatova. Pak už stačí jen nechat zazářit.

TIP: Vrstev proložených náplní může mít vaše hvězda klidně víc. Těsto jen rozdělte třeba na čtyři díly, vyválejte čtyři menší kruhy a střídavě s náplní je navrstvěte na sebe. Další postup už bude stejný.