Makové loupáky

21.11.2021

Jako malá jsem je naprosto milovala. Živě si pamatuju, jak nás čas od času hlídala "babička" Sládečková z vedlejší vesnice a na svačinku nám pokaždé dala makový loupáček a horké kakao k tomu. Vždycky jsem kolem nadělala strašný svinčík a ona se zase vždycky dušovala, že mě to odnaučí... 


Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 450 ml vlažného mléka
  • 120 g krupicového cukru (půl na půl bílý a třtinový)
  • 12 g soli
  • 120 g změklého másla
  • 60 g čerstvého droždí
  • 1 celé vejce
  • 1 celé vejce na pomašlování
  • mák

Postup:

1. Mouku si prosejeme do velké mísy, ideálně té od robotu, a zalijeme do vlažna ohřátým mlékem. Přisypeme cukr a sůl, přidáme máslo, rozdrobené droždí i vejce a vypracujeme hladké a elastické těsto. V robotu s hnětacím hákem se to dá zvládnout během 15-20 minut.

2. Připravené těsto si vyklopíme na jemně pomoučený vál a ještě jednou s citem propracujeme. Vytvarujeme z něj bochánek, rozdělíme ho na čtyři stejnoměrné díly a postup zopakujeme – všechny díl opatrně propracujeme a vytvarujeme z nich čtyři bochánky. Překryjeme je vlhkou utěrkou a necháme vykynout – zabere to asi hodinku. 

3. Vykynuté těsto proměníme na loupáčky. Vezmeme bochánek, na moukou poprášené ploše jej vyválíme na kolečko vysoké asi 4 mm, a to (vždy přes střed) rozkrájíme na šest stejných trojúhelníků. Každý z nich pak ještě vytáhneme za jednotlivé rožky a smotáme od nejširší části směrem ke špičce. Tu jemně přimáčkneme k loupáčku, vytvarujeme podkovu a položíme na plech vyložený pečícím papírem špičkou dolů. Nezapomeňte jednotlivé kousky pokládat dost daleko od sebe, ať se mají kam rozpínat.

4. Každý zaplněný plech (vystačil mi na šest kousků) opět překryjeme vlhkou utěrkou a necháme znovu hodinku vykynout. Poté jednotlivé podkovičky potřeme vajíčkem rozšlehaným s troškou vody, zasypeme štědrou porcí máku a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C pěkně dozlatova – bude to trvat 25 minut. A s hotovými loupáčky už si nepochybně poradíte :)