Sirup do svařáku

20.12.2020

Pokud rádi postáváte v mrazu u stánku se svařákem v ruce, pak máte letos tak trošku smůlu. Nejlépe proto uděláte, když si víno svaříte doma sami. Hodit se vám k tomu bude správně okořeněný a pěkně voňavý sirup.


Suroviny:

  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 l vody
  • 15 g celého badyánu
  • 20 g celého hřebíčku
  • 30 g celé skořice
  • 10 g nové koření vcelku
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1 pomeranče

Postup:

1. Do širšího kastrůlku nasypeme cukr a na mírném plameni jej, ideálně bez míchání, necháme postupně rozpustit a následně i zkaramelizovat.

2. Jakmile karamel dosáhne světle hnědé barvy, velmi opatrně k němu přilijeme vodu - z kastrolu v této fázi půjde dost páry, může to prskat a karamel okamžitě ztvrdne. Nelekejte se, je to normální :)

3. Obsah kastrolu je nutné znovu pomalu přivést k varu a karamel ve vroucí vodě rozpustit. Aby sirup získal to správné aroma, přidáme do kastrůlku všechno koření i na hrubou okrojenou kůru z obou citrusů.

4. Společně na mírném plameni povaříme a jakmile se rozpustí i poslední zbytky ztvrdlého karamelu, dáme tomu alespoň ještě 10 minut mírného varu a máme hotovo.

5. Sirup přecedíme a vařící jej uzavřeme do předem sterilovaných lahví. Jakmile začnete chystat svařák, jako když ho najdete!