Sirup do svařáku
Pokud rádi postáváte v mrazu u stánku se svařákem v ruce, pak máte letos tak trošku smůlu. Nejlépe proto uděláte, když si víno svaříte doma sami. Hodit se vám k tomu bude správně okořeněný a pěkně voňavý sirup.
Suroviny:
- 1 kg krupicového cukru
- 1 l vody
- 15 g celého badyánu
- 20 g celého hřebíčku
- 30 g celé skořice
- 10 g nové koření vcelku
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
Postup:
1. Do širšího kastrůlku nasypeme cukr a na mírném plameni jej, ideálně bez míchání, necháme postupně rozpustit a následně i zkaramelizovat.
2. Jakmile karamel dosáhne světle hnědé barvy, velmi opatrně k němu přilijeme vodu - z kastrolu v této fázi půjde dost páry, může to prskat a karamel okamžitě ztvrdne. Nelekejte se, je to normální :)
3. Obsah kastrolu je nutné znovu pomalu přivést k varu a karamel ve vroucí vodě rozpustit. Aby sirup získal to správné aroma, přidáme do kastrůlku všechno koření i na hrubou okrojenou kůru z obou citrusů.
4. Společně na mírném plameni povaříme a jakmile se rozpustí i poslední zbytky ztvrdlého karamelu, dáme tomu alespoň ještě 10 minut mírného varu a máme hotovo.

5. Sirup přecedíme a vařící jej uzavřeme do předem sterilovaných lahví. Jakmile začnete chystat svařák, jako když ho najdete!