Rakytníkový sirup

05.11.2020

Zářivě oranžový sirup z rakytníku je ideálním pitím do propršených podzimních dní. Nejen, že je svou barvou dokáže dokonale rozzářit, ale navíc je bohatý na vitamin C. Ten napomáhá správnému fungování imunitního systému, a tak se v listopadu, zvlášť tom letošním, bude rozhodně hodit. 


Suroviny:

  • 500 g rakytníku (omytých a otrhaných bobulek)
  • 500 ml vody
  • 250 ml třtinového cukru

Postup:

1. Bobulky rakytníku nasypeme do kastrůlku, zalijeme vodou a pomalu přivedeme k varu. Pár minut necháme probublat a poté odstavíme z plotny.

2. Rakytníkový rozvar rozmixujeme a potom důkladně propasírujeme, abychom šťávu zbavili nežádoucích semínek a vláken. 

3. Štávu slijeme zpět do kastrůlku, přidáme cukr a za průběžného míchání opět přivedeme k varu.

4. Vroucí sirup plníme do vydezinfikovaných lahví a důkladně uzavřeme. Jakmile dostaneme chuť, stačí už jen smíchat s vodou, ledem a klidně i čerstvými bylinkami.