Vaječný likér

06.12.2020

Aby byl vaječný likér skutečně jako ze sna, potřebuje na to svůj čas. A včera bylo pozdě! Poté, co jej připravíte, je nutné nechat ho ještě nějakou dobu odležet, aby pěkně zhoustl a svůj nemalý obsah alkoholu proměnil v chuťovou přednost. Takže když se do něj pustíte dnes, na Štědrý den jako když ho najdete a bude v té nejlepší kondici. A abych nezapomněla, poděkování za tuhle vymazlenou recepturu patří mé bývalé kolegyni Nikol.


Suroviny:

  • 8 žloutků
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 800 g slazeného kondezovaného mléka (2 plechovky Salka)
  • 310 g neslazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka Tatry)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 750 ml vodky

Postup:

1. Žloutky umístíme do větší mísy a společně s třtinovým cukrem a semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku je vyšleháme do nadýchané žluté pěny. Cukr by se měl v průběhu šlehání zcela rozpustit.

2. Ke žloutkové pěně přidáme všechno slazené i neslazené kondenzované mléko, smetanu a přilijeme vodku. Důkladně promícháme, rozlijeme do lahví, uzavřeme a uložíme na pár týdnů do lednice. A pak už stačí si jen pochutnat.

TIP: Klasika je super, ale máte chuť ten vaječňák tentokrát trošku ozvláštnit? Zkuste pistáciový. Stačí přidat půl lžičky kardamomu a 150 g jemného pistáciového másla (používám značku Šufan) a budete se tetelit blahem :)

TIP2021: A co takhle karamel? Do hotového vaječného likéru vmíchejte 200 g mléčného karamelu a dvě špetky soli. Doporučuji použít tyčový mixér.