Jednoduché zeleninové karí
Jednoduché, rychlé a vegetariánské. Přesně těmito atributy se může pochlubit tato variace na thajské karí, kterou hravě zvládnete i vy. No jasně, zrovna vy!
Suroviny:
- 10 ml sezamového oleje
- 2 menší cibule
- 3 lžíce kari pasta
- 3 jarní cibulky
- 3 menší cukety
- 6 středně velkých mrkví
- 500 ml kokosového mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř a citron
- jarní cibulka, klíčky, sezamová semínka na ozdobu
Postup:
1. V hluboké pánvi rozpálíme sezamový olej a zpěníme na něm najemno nakrájené cibule. Jakmile začnou zlátnout, přidáme k nim tři lžíce kari pasty a promícháme.
2. Jakmile kari pasta začne vonět, přidáme do pánve všechni nakrájenou zeleninu - jarní cibulky, mrkve i cukety. Promícháme a jakmile horká pasta ulpí na zelenině, podlijeme smetanou, kokosovým mlékem i zeleninovým vývarem. Opět promícháme a na středním "plameni" vaříme tak dlouho, až nám zelenina změkne. Bude to trvat asi 15 - 20 minut.
3. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a podáváme s rýží nebo nudlemi. Nahoru pak každému přidejte, co má rád - čerstvou či smaženou cibulku, klíčky, sezamová semínka či oříšky.

TIP: Dorazili jste do nejbližší vietnamské večerky a z police na vás nekouká jedna kari pasta, ale rovnou tři? Tápete, kterou vybrat? Nebojte, není to složité. Kromě toho, že má každá z nich trochu odlišné složení se liší především obsahem chilli. Zelená je nejjemnější, žlutá dosahuje střední pálivosti a vůbec nejpikantnější je ta červená. Kromě těchto tří celkem běžně dostupných kari past však můžete v obchodech občas narazit ještě na kari pasty s označením Panang a Matsaman. Ty na stupnici pálivosti najdete někde mezi žlutou a červenou pastou.
