Velikonoční nádivka

09.04.2020

Když jsem byla ještě malá, nádivku jsme u nás doma nikdy nedělali. Jaké to pak bylo překvapení, když jsem ji objevila, vám jistojistě nemusím ani popisovat...


Suroviny:

  • 8 rohlíků (přinejmenším včerejších)
  • 300 ml mléka
  • 7 vajec
  • 400 g libovější anglické slaniny nebo uzeného masa
  • 125 g baby špenátu
  • medvědí česnek
  • pažitka
  • 60 g rozpuštěného másla
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Postup:

1. Všechny rohlíky nakrájíme na rovnoměrné kousky a nasypeme je do velké mísy. Zalijeme je mlékem, promícháme a necháme asi deset minut prosáknout skrz na skrz.

2. Rozklepneme si všechna vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Prošlehané žloutky přidáme k mlékem nacucaným rohlíkům společně s nasekaným masem, baby špenátem, medvědím česnekem a pažitkou. Přilijeme rozpuštěné máslo, ochutíme solí, pepřem i muškátovým oříškem a důkladně promícháme.

3. Z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně jej vmícháme do připravené směsi. Tu následně přesuneme do máslem vymazaného pekáčku.

4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi půl hodiny, až povrch nádivky krásně zezlátne. Jakmile máme hotovo, necháme velikonoční nádivku zcela vychladnout.

ALTERNATIVA: Zkuste baby špenát v plném rozsahu nahradit medvědím česnekem, přidat jarní cibulku, lístky tymiánu a slaninu před vmícháním do nádivky opéct dozlatovat. Budete čučet:)

TIP: Nádivku nemusíte péct jen tak, samotnou. Samozřejmě s ní můžete naplnit jakoukoli drůbež. A rozhodně nebudete litovat.