Vánočka
Jeden z důvodů, proč se každý rok nemůžu dočkat Vánoc, má krásný pletený vzor a voní po másle, citrónu a mandlích. Vánočku prostě zboňuju!
Suroviny:
- 25 g čerstvého droždí
- 60 g cukru
- 550 g polohrubé mouky
- 110 g změklého másla
- 2 žloutky
- 260 ml plnotučného mléka
- 60 g plátky loupaných mandlí
- špetka soli
- špetka kardamomu
- kůra nastrouhaná z jednoho citronu
- vejce na potření
- další plátky loupaných mandlí a perlový cukr na posypání (dá se různě zaměňovat, nemusíte ale klidně sypat ničím)
Postup:
1. Jako první, asi s hodinovým předstihem, vytáhneme všechny chlazené suroviny z lednice.
2. Zaděláme "kvásek" - v misce utřeme rozdrobené droždí se lžičkou cukru a lžičkou mouky. Zalijeme polovinou vlažného mléka, promícháme a necháme na teplém místě asi 15 minut vzejít.
3. Ve velké míse, ideálně té od robotu, utřeme zbylý cukr s máslem a vaječnými žloutky. Přidáme špetku soli, kardamom a citronovou kůru. K ochucenému máslu prosejeme polovinu mouky, přilijeme "kvásek" a důkladně propracujeme.
4. Přidáme zbytek mouky, zbývající mléko a mandle a znovu propracujeme, až získáme hladké a bohaté těsto, které se přirozeně odlepuje od stěn mísy. Tu následně přikryjeme utěrkou a necháme vykynout (do zdvojnásobení objemu - při pokojové teplotě to u nás doma trvalo asi 45 minut).

5. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu, ještě jednou propracujeme a vrátíme zpět do mísy. Tu opět překryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout (bude to trošku rychlejší, než poprvé).
6. Těsto vyklopíme na pracovní plochu, rozdělíme na několik stejných dílů, ze kterých vyválíme jakési "hady" a zapleteme. Osobně vánočku pletu ze šesti (děkuji Léni, od které jsem se toho kdysi dávno dóst naučila:)), skvělý přehled, který Vám usnadní rozhodování, nabízí na svých stránkách pan Cuketka.
7. Zapletenou vánočku umístíme diagonálně na plech vyložený pečícím papírem a necháme naposledy vykynout (asi 30 minut). Poté ji potřeme vajíčkem rozšlehaným s troškou vody, posypeme mandlemi a perlovým cukrem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pěkně dozlatova. Bude to trvat asi 50 minut. Pak už stačí jen nechat vychladnout a těšit se na štědrodenní ráno.
