Vánočka

20.12.2020

Jeden z důvodů, proč se každý rok nemůžu dočkat Vánoc, má krásný pletený vzor a voní po másle, citrónu a mandlích. Vánočku prostě zboňuju!


Suroviny:

  • 25 g čerstvého droždí
  • 60 g cukru
  • 550 g polohrubé mouky
  • 110 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 260 ml plnotučného mléka
  • 60 g plátky loupaných mandlí
  • špetka soli
  • špetka kardamomu
  • kůra nastrouhaná z jednoho citronu
  • vejce na potření
  • další plátky loupaných mandlí a perlový cukr na posypání (dá se různě zaměňovat, nemusíte ale klidně sypat ničím)

Postup:

1. Jako první, asi s hodinovým předstihem, vytáhneme všechny chlazené suroviny z lednice.

2. Zaděláme "kvásek" - v misce utřeme rozdrobené droždí se lžičkou cukru a lžičkou mouky. Zalijeme polovinou vlažného mléka, promícháme a necháme na teplém místě asi 15 minut vzejít.

3. Ve velké míse, ideálně té od robotu, utřeme zbylý cukr s máslem a vaječnými žloutky. Přidáme špetku soli, kardamom a citronovou kůru. K ochucenému máslu prosejeme polovinu mouky, přilijeme "kvásek" a důkladně propracujeme.

4. Přidáme zbytek mouky, zbývající mléko a mandle a znovu propracujeme, až získáme hladké a bohaté těsto, které se přirozeně odlepuje od stěn mísy. Tu následně přikryjeme utěrkou a necháme vykynout (do zdvojnásobení objemu - při pokojové teplotě to u nás doma trvalo asi 45 minut).

5. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu, ještě jednou propracujeme a vrátíme zpět do mísy. Tu opět překryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout (bude to trošku rychlejší, než poprvé).

6. Těsto vyklopíme na pracovní plochu, rozdělíme na několik stejných dílů, ze kterých vyválíme jakési "hady" a zapleteme. Osobně vánočku pletu ze šesti (děkuji Léni, od které jsem se toho kdysi dávno dóst naučila:)), skvělý přehled, který Vám usnadní rozhodování, nabízí na svých stránkách pan Cuketka.

7. Zapletenou vánočku umístíme diagonálně na plech vyložený pečícím papírem a necháme naposledy vykynout (asi 30 minut). Poté ji potřeme vajíčkem rozšlehaným s troškou vody, posypeme mandlemi a perlovým cukrem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pěkně dozlatova. Bude to trvat asi 50 minut. Pak už stačí jen nechat vychladnout a těšit se na štědrodenní ráno.