Vanilkové madlenky
Jemňounké, nadýchané a voňavé po vanilce. Francouzské madlenky nejde nemilovat.
Suroviny:
- 200 g másla
- 4 vejce
- 240 g moučkového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 6 g kypřícího prášku do pečiva
- vanilkový lusk
Postup:
1. Těsto na madlenky si připravíme den předtím, než chceme sladkosti péct. Máslo nakrájíme na kostky, vložíme do kastrůlku a necháme na plotně zcela rozpustit.
2. Ve větší míse, ideálně té od robotu, vyšleháme celá vajíčka s cukrem do nadýchané pěny. Prosejeme k ní mouku, kypřící prášek a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a zvolna promícháme.
3. Za stálého míchání přilijeme tenkým pramínkem máslo a jakmile jej zapracujeme a získáme jednotlivé sametově hebké těsto, máme připraveno. Mísu překryjeme potravinářskou folií a uložíme do druhého dne do lednice.
4. Druhý den si troubu předehřejeme na 240 °C a formičky na madlenky (případně jakékoli formičky na pracny) vymažeme tenkou vrstvu oleje.
5. Formičky naplníme těstem do 2/3 a dáme to trouby.

Teplotu ihned stáhneme na 220 °C a pečeme pěkně dozlatova 7-8 minut.
6. Hotové madlenky necháme pár minut vychladnout a poté je můžeme z formiček vyklepnout a zasněžit moučkovým cukrem.