Vanilkové madlenky

13.12.2020

Jemňounké, nadýchané a voňavé po vanilce. Francouzské madlenky nejde nemilovat.


Suroviny:

  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 240 g moučkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 6 g kypřícího prášku do pečiva
  • vanilkový lusk

Postup:

1. Těsto na madlenky si připravíme den předtím, než chceme sladkosti péct. Máslo nakrájíme na kostky, vložíme do kastrůlku a necháme na plotně zcela rozpustit.

2. Ve větší míse, ideálně té od robotu, vyšleháme celá vajíčka s cukrem do nadýchané pěny. Prosejeme k ní mouku, kypřící prášek a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a zvolna promícháme. 

3. Za stálého míchání přilijeme tenkým pramínkem máslo a jakmile jej zapracujeme a získáme jednotlivé sametově hebké těsto, máme připraveno. Mísu překryjeme potravinářskou folií a uložíme do druhého dne do lednice.

4. Druhý den si troubu předehřejeme na 240 °C a formičky na madlenky (případně jakékoli formičky na pracny) vymažeme tenkou vrstvu oleje.

5. Formičky naplníme těstem do 2/3 a dáme to trouby.


Teplotu ihned stáhneme na 220 °C a pečeme pěkně dozlatova 7-8 minut.

6. Hotové madlenky necháme pár minut vychladnout a poté je můžeme z formiček vyklepnout a zasněžit moučkovým cukrem.