Tvarohový koláč s malinami

19.04.2020

Neděle si říká o koláč. Tak zbytečně neprostestujte a zkuste tentokrát vsadit na tvaroh. V kombinaci s nakyslými malinami a slaďoučkou drobenkou vám vyčaruje úsměv na tváři. A také každému, s kým se o něj podělíte.


Suroviny na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 60 g krupicového cukru
  • 120 g změklého másla
  • 1 celé vejce
  • 3 lžíce mléka

Suroviny na náplň:

  • 3 vejce
  • 750 g plnotučného tvarohu ve vaničce (ideálně farmářského)
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • 200 g malin (nebo jiného, ideálně kyselého, ovoce - meruňky, ostružiny, rybíz,...)

Suroviny na drobenku:

  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hrubé mouky

Postup:

1. Den dopředu si připravíme těsto. Do větší mísy, ideálně té od robotu, nasypeme mouku, kypřící prášek a cukr. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo, vajíčko a mléko a vypracujeme hladké těsto. Jakmile je hotové, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odpočívat v lednici.

2. Menší plech nebo formu (použila jsem keramickou obdélníkovou formu o rozměru 24 x 31) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, případně vyložíme pečícím papírem. V den pečení těsto vyválíme na pomoučeném válu a takto připravený plát přeneseme do formy. Pečlivě ho 

usadíme, aby přiléhal všem hranám a vytvořil ukázkové dno a okrajové stěny. Přebytečné těsto odřízneme a formu uložíme do lednice.

3. Na náplň v první řadě rozklepneme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. K žloutkům přidáme tvaroh, cukr a vanilkový pudink a společně vše pořádně zamícháme. Do tvarohové směsi opatrně, po částech a pomocí stěrky zapracujeme sníh.

4. Do další misky si dáme všechny suroviny an drobenku a ručně je propracujeme - získáme sypkou směs plnou menších i větších hrudek.

5. Do formy vyložené těstem rovnoměrně rozlejeme tvarohovou náplň. Na povrch jí rozprostřeme maliny a zasypeme je drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.