Tvarohový koláč s malinami
Neděle si říká o koláč. Tak zbytečně neprostestujte a zkuste tentokrát vsadit na tvaroh. V kombinaci s nakyslými malinami a slaďoučkou drobenkou vám vyčaruje úsměv na tváři. A také každému, s kým se o něj podělíte.
Suroviny na těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 60 g krupicového cukru
- 120 g změklého másla
- 1 celé vejce
- 3 lžíce mléka
Suroviny na náplň:
- 3 vejce
- 750 g plnotučného tvarohu ve vaničce (ideálně farmářského)
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- 200 g malin (nebo jiného, ideálně kyselého, ovoce - meruňky, ostružiny, rybíz,...)
Suroviny na drobenku:
- 80 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 80 g hrubé mouky
Postup:
1. Den dopředu si připravíme těsto. Do větší mísy, ideálně té od robotu, nasypeme mouku, kypřící prášek a cukr. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo, vajíčko a mléko a vypracujeme hladké těsto. Jakmile je hotové, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odpočívat v lednici.
2. Menší plech nebo formu (použila jsem keramickou obdélníkovou formu o rozměru 24 x 31) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, případně vyložíme pečícím papírem. V den pečení těsto vyválíme na pomoučeném válu a takto připravený plát přeneseme do formy. Pečlivě ho

usadíme, aby přiléhal všem hranám a vytvořil ukázkové dno a okrajové stěny. Přebytečné těsto odřízneme a formu uložíme do lednice.
3. Na náplň v první řadě rozklepneme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. K žloutkům přidáme tvaroh, cukr a vanilkový pudink a společně vše pořádně zamícháme. Do tvarohové směsi opatrně, po částech a pomocí stěrky zapracujeme sníh.
4. Do další misky si dáme všechny suroviny an drobenku a ručně je propracujeme - získáme sypkou směs plnou menších i větších hrudek.
5. Do formy vyložené těstem rovnoměrně rozlejeme tvarohovou náplň. Na povrch jí rozprostřeme maliny a zasypeme je drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
