Treska na citronovém másle

11.04.2021

Přiznám se. Ryby moc často doma nevaříme. Rádi je ale oba máme, a tak, když už se do nich pustíme, maximálně si je užíváme. S nadšením jsme se proto pustili i do tresky  s extra citronovým doprovodem, který rozhodně není pro slabší povahy!:)


Suroviny:

  • 200 g sušených špaget
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 1/4 lžičky sušené papriky
  • sůl a pepř
  • 60 g másla
  • 250 g tresky (nebo jiné bílé ryby)
  • 2 lžíce čerstvé petrželky + něco na ozdobu
  • 1 citron - najemno nastrouhaná kůra a šťáva

Postup:

1. V první řadě dáme dle návodu vařit špagety - tedy do vroucí osolené vody asi na deset minut.

2. Mezitím si připravíme směs koření. V mističce smícháme sušený česnek s cibulí, paprikou, solí i pepřem a následně v koření obalíme rybu.

3. Na pánvi si rozehřejeme polovinu másla a kůží dolů na něj tak na 2-3 minutky položíme tresku. Poté filet otočíme, do pánve přidáme zbytek másla, dvě lžíce nasekané petrželky a citronovou kůru

4. Rybu párkrát přelijeme pěkně pěnícím máslem a jakmile je asi po dalších dvou nebo třech minutách opečená i z druhé strany, vyjmeme ji z pánve na talíř a odložíme stranou.

5. Do pánve, kde nám po rybě zůstalo máslo a kousky citronu a petrželky vsypeme špagety i s troškou vody, ve které se vařily a párkrát prohodíme, aby přijaly chutě.

6. Špagety rozložíme do servírovací mísy, nahoru vyskládáme rybu a na závěr zakápneme citronovou šťávou a zasypeme čerstvou petrželkou. Podle chuti můžeme ještě dosolit a dopepřit.