Tilslørte bondepiker
Kamarádka bydlí už pár let v Norsku. Společně se svým švédským přítelem žije asi 100 kilometrů od Osla a den za dnem společně proplouvají tvrdým severským životem se všemi starostmi, které s sebou přináší. Čas od čas je navštívíme, čas od času potěší svou návštěvou oni nás a čas od času pošlou pozdrav ve formě lokálního receptu. Naposledy vyšla řada na tradiční norský dezert s názvem tilslørte bondepiker - "farmářova zahalená děvečka". Co vám budu povídat, stejně jako zbytek norské gastronomie je naprosto jednoduchá.
Suroviny:
- 4 středně velká jablka
- 50 g cukru
- 2 lžíce másla
- 200 g strouhanky
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1/2 vanilkového lusku
Postup:
1. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a rozložíme vedle sebe do hlubšího plechu. Zasypeme je cukrem a poté celý plech umístíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme tak dlouho, až cukr na povrchu jablek zkaramelizuje a jablíčka změknou.
2. Upečená jablka společně se zkaramelizovaným cukrem a vypečenou šťávou rozmixujeme na hladké pyré a necháme zcela vychladnout.
3. Na pánvi rozpustíme máslo a jakmile se rozehřejeme, nasypeme na něj strouhanku. Opečeme ji dozlatova a vmícháme cukr. Jakmile se v pánvi rozpustí a společně se strouhankou lehce zkaramelizuje, vmícháme i skořici a poté pánev stáhneme z plotny a také necháme úplně vystydnout.

4. Smetanu ke šlehání nalijeme do vyšší dózy, přidáme semínka vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku a vyšleháme do tuha.
5. Už stačí jen vrstvit. na dno skleničky dáme vrstvu jablečného pyré, na ni vrstvu šlehačku a nahoru pak osmaženou strouhanku. Vrstvy střídáme tak dlouho, až naplníme celou skleničku - nahoře by však vždy měla být šlehačka s voňavou posypkou. Pak už jen bleskurychle podáváme.
TIP: Opraženou strouhanku můžete klidně nahradit něčím zajímavějším. Skvělou variantou jsou Štramberské uši. Stačí je jen rozdrit a opéct na másle. Cukr i skořici v jejich případě vynechejte, jsou chuťově bohaté a sladké samy o sobě.