Tagliatelle s citronovou ricottou
Osvěžující kombinace citronu, česneku a tymiánu vám nejlepší službu udělá v parném létě, když si je vychutnáte na prosluněné terase se skleničkou dobře vychlazeného bílého vína. Potěší vás ale kdykoli. Klidně i teď, koncem března!
Suroviny:
- 150 g širokých nudlí (tagliatelle, linguine,...)
- 150 g ricotty
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- kůra z poloviny citronu
- 2 stroužky česneku
- 30 g parmezánu
- sůl
- pepř
- tymián
Postup:
1. Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody a vaříme je tak dlouho, až budou al dente - sledujte instrukce uvedené na obalu :) Zásadní rozdíl v délce vaření bude mezi sušenými a čerstvými těstovinami.
2. Ve větší míse smícháme ricottu s olivovým olejem, citronovou šťávou i kůrou, rozmačkaným česnekem a parmezánem. Osolíme, opepříme a přidáme odrhnuté lístky tymiánu. Důkladně promícháme.
3. K ochucené ricottě přidáme dvě lžíce vody, ve které se vařily těstoviny a samozřejmě i uvařenou pastu. Párkrát prohodíme, aby se těstoviny v omáčce rovnoměrně obalily a můžeme servírovat. Na talíři zakápneme olejem a dozdobíme lístky tymiánu a pepřem. A pokud jste zvlášť velcí fanoušci svěžích chutí, neváhejte přidat další strouhanou citronovou kůru.

