Tagliatelle s citronovou ricottou

21.03.2020

Osvěžující kombinace citronu, česneku a tymiánu vám nejlepší službu udělá v parném létě, když si je vychutnáte na prosluněné terase se skleničkou dobře vychlazeného bílého vína. Potěší vás   ale kdykoli. Klidně i teď, koncem března!


Suroviny:

  • 150 g širokých nudlí (tagliatelle, linguine,...)
  • 150 g ricotty
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • kůra z poloviny citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g parmezánu
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Postup:

1. Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody a vaříme je tak dlouho, až budou al dente - sledujte instrukce uvedené na obalu :) Zásadní rozdíl v délce vaření bude mezi sušenými a čerstvými těstovinami.

2. Ve větší míse smícháme ricottu s olivovým olejem, citronovou šťávou i kůrou, rozmačkaným česnekem a parmezánem. Osolíme, opepříme a přidáme odrhnuté lístky tymiánu. Důkladně promícháme.

3. K ochucené ricottě přidáme dvě lžíce vody, ve které se vařily těstoviny a samozřejmě i uvařenou pastu. Párkrát prohodíme, aby se těstoviny v omáčce rovnoměrně obalily     a můžeme servírovat. Na talíři zakápneme olejem                   a dozdobíme lístky tymiánu a pepřem. A pokud jste         zvlášť velcí fanoušci svěžích chutí, neváhejte přidat          další strouhanou citronovou kůru.