Sýrový chleba
Jednoduchý, rychlý a s pořádnou porcí sýra. Tento bílý chleba potěší především fanoušky jihoevropské kuchyně, protože svou chutí nápadně připomíná všechny ty kousky pečiva, které jste už ochutnali na svých dovolených.
Suroviny:
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 10 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml vlažné vody
- 150 g sýra gouda
Postup:
1. Do mísy od robotu nasypeme mouku, přidáme sůl i droždí a přilijeme vodu. Hněteme tak dlouho, až vznikne jemné elastické těsto.
2. Do vzniklého těsta poté ručně zapracujeme sýr nakrájený na větší kostky. Hmotu poté vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout do zdbojnásobení objemu. Při pokojové teplotě bude stačit asi jen 40 minut.
3. Vykynuté těsto stočíme do ošatky a necháme vykynout ještě jednou, tentokrát to zabere asi 20 minut. Poté jej překlopíme na pečící papír, povrch nařízneme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50 minut.
