Sýrový chleba

29.06.2020

Jednoduchý, rychlý a s pořádnou porcí sýra. Tento bílý chleba potěší především fanoušky jihoevropské kuchyně, protože svou chutí nápadně připomíná všechny ty kousky pečiva, které jste už ochutnali na svých dovolených.


Suroviny:

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 150 g sýra gouda

Postup:

1. Do mísy od robotu nasypeme mouku, přidáme sůl i droždí a přilijeme vodu. Hněteme tak dlouho, až vznikne jemné elastické těsto. 

2. Do vzniklého těsta poté ručně zapracujeme sýr nakrájený na větší kostky. Hmotu poté vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout do zdbojnásobení objemu. Při pokojové teplotě bude stačit asi jen 40 minut.

3. Vykynuté těsto stočíme do ošatky a necháme vykynout ještě jednou, tentokrát to zabere asi 20 minut. Poté jej překlopíme na pečící papír, povrch nařízneme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50 minut.