Sýrová kolečka s tymiánem
Jen si to představte. Blíží se soumrak a vy si pomalu začínáte lámat, co s načatým večerem. Vyrazit ven v dnešní době není úplně na programu, a tak zabrousíte do kuchyně a ze zásuvky obratně vylovíte vývrtku. Lahvinka bílého už v lednici dosáhla požadované teploty a pokorně čeká, až si uděláte pěkný večer. Jen vy, ona a tyhle báječné sýrové sušenky.
Suroviny:
- 125 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 60 g kvásku
- 60 g másla (pevného a studeného přímo z lednice) nakrájeného na kostky
- 200 g strouhaného tvrdého sýra (gouda, gruyére, nebo i 45% eidam)
- 50 g strouhaného parmezánu
- tymián
- 60 g studené vody
Postup:
1. Všechny pevné suroviny dáme do mísy (ideálně od robotu), přidáme lžíci vody a propracujeme, až vznikne hmota s konzistencí drobenky.
2. Přidáme zbývající vodu a vypracujeme pevné těsto. Zploštíme ho, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici. Minimum je 30 minut, klidně ho tam ale můžete nechat i tři dny.
3. Jakmile jsme připraveni péct, troubu rozehřejeme na 190 °C a tři plechy vyložíme pečícím papírem.
4. Odpočinuté těsto rozválíme na asi 3 mm vysoký plát a vykrájíme z něj kolečka - já jsem použila ozubená kolečka o průměru 4 cm.

5. Kolečka vyskládáme na připravené plechy s dostatečnými rozestupy, doprostřed jim uděláme dírku (párátkem nebo vidličkou),aby měl kam odejít vzduch a necháme znovu odpočinout (postačí 5 minut).
6. Pečeme asi 20 minut, poté plech z trouby vyndáme a necháme vychladnout. Spíše než křupavé sušenky jsou tato slaná kolečka jakýmsi hybridem mezi krekry a pečivem - žádný výkvět křupavosti. Tomu odpovídá i "trvanlivost". Ideálně se s nimi vypořádejte do tří dnů.