Štěpánčiny perníčky

13.12.2020

Štěpánku neznám. Recept na tyhle báječné perníčky jsem dostala od kolegyně Péti. Ta si jej ale vyžádala od své kamarádky Štěpánky a když mi jej předávala, nezapomněla podotknout, že je to jakési jejich rodinné stříbro. Ochutnala jsem a zamilovala jsem se do jejich měkoučkého půvabu. A vůbec nepochybuji o tom, že až je vyzkoušíte, budete to mít stejně.


Suroviny:

  • 800 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g medu
  • 5 vajec
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 15 g perníkového koření 
  • marmeláda na slepení
  • čokoláda rozpuštěná se lžící rostlinného oleje k pomazání (1:1 mléčná a hořká)

Postup:

1. Mouku a cukr prosejeme do větší mísy. Přidáme na kostky nakrájené máslo, med, celá vajíčka, jedlou sodu i perníkové koření a vypracujeme hladké, ale mazlavé těsto. Zabalíme jej do potravinářské folie a uložíme na 24 hodin do lednice.

2. Druhý den z těsta vždy kousek odkrojíme a zpracujeme. Stačí na důkladně pomoučeném válu rozválet na vyšší placku a vykrájet jednotlivé tvary. Protože se těsto v troubě dost rozteče, doporučuji (a Štěpánka taky!) obyčejná kolečka (ideálně o průměru 3-4 cm).

3. Pečeme v troubě vyhřáté na 210 °C jen 6 minut. Tak získáme krásné měkké perníčky.

4. Perníková kolečka pak necháme vychladnout, slepíme marmeládou a z jedné strany pomažeme čokoládou.