Špaldový beránek s mandlemi
Původně jehněčí pečení na velikonoční tabuli v 17. století nahradil sladký beránek. Společně s dalšími obřadními pokrmy se vyšňořený beránek světil a někde dodnes světí v kostele o Velikonoční neděli, aby získal ochrannou a léčivou moc a zajistil hospodářům dobrou úrodu. My si popravdě doma na žádné svátosti nepotrpíme, jako připomínku pomalu přicházejího jara si ale beránka na Velikonoce vždycky upečeme rádi.
Suroviny:
- máslo a hrubá mouka na přípravu formy
- 250 g změklého másla
- 100 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 340 g hladké hladké špaldové mouky
- 60 g mandlové moučky
- 1/2 lžičky kardamomu
- 275 ml mléka
- 1 pytlík kypřícího prášku do pečiva
Postup:
1. Větší formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
2. Máslo společně s cukrem utřeme do nadýchané hmoty a jedno podruhém zapracujeme k němu zapracujeme také vajíčka. Přidáme mouku, mandlovou moučku, kardamom a mléko a zpracujeme hladké těsto. Nakonec do něj důkladně vmícháme ještě kypřící prášek.
3. Těsto nalijeme do beránkové formy a pečeme v troubě předehřáté na 165 °C asi hodinku.

4. Jakmile beránka vytáhneme z trouby, necháme asi půl hodiny odstát. Poté odklopíme horní díl (pokud máte plastickou formu) a necháme téměř vychladnout. Následně beránka z formy vyklopíme a zasypeme bohatou vrstvou moučkového cukru. Pokud budete chtít, můžete samozřejmě cukr vyměnit třeba za čokoládovou polevu.