Sněhové rohlíčky

14.12.2021

Když jsem byla malá, babička chodívala před Vánoci pomáhat jedné své kamarádce cukrářce s přípravou cukroví. Za odměnu si vždy nějakou tu krabici i odnesla a ačkoli obsahovala spousty pokladů, já jsem si vystačila s jediný – absolutně jsem milovala ty křehké bělostné rohlíčky obalené v plátcích oříšků. Tak si je taky zkuste!


Suroviny:

  • 3 vaječné bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mandlových plátků

Postup:

1. Vaječné bílky si umístíme do tepluvzdorné misky, umístíme ji na vodní lázeň a začneme šlehat (ideálně ručním šlehačem). Jakmile se začne na povrchu tvořit pěna, přisypeme cukr a šleháme až do podoby pevného  a hustého sněhu.

2. Misku sejmeme z vodní lázně, ke sněhu nasypeme mleté ořechy a pomocí stěrky zamícháme. Získáme tak základní ořechové těsto na bezé. Plátky mandlí si nasypeme do větší misky.

3. Lžičkou vždy nabereme malý kopeček bezé těsta a obalíme ho v mandlových plátcích. Opatrně z něj vytvarujeme rohlíček a položíme jej na plech vyložený pečícím papírem. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud máme těsto – nezapomeňte však rohlíčky pokládat na plech s dostatečnými rozestupy.

4. Jakmile zaplníme plech křehkými rohlíčky, sušíme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 20 minut (dle velikosti). Hotové rohlíčky by měly být uvnitř stále měkké a lepivé – rozplývají se pak na jazyku. Pokud je v troubě necháte déle, nic se samozřejmě neděje, jen z nich nakonec budete mít spíše křupavé oříškové pusinky, ve tvaru rohlíčků :)