Šlehačková moka roláda

06.05.2020

Když jsem byla malá, měli jsme s rodiči v oblibě kakaoovou roládu plněnou šlehačkou, která se v "naší" pekárně prodávala pod názvem VÁNEK. Byla nadýchaná a jemná a naši na ni s radostí občas zajdou dodnes. Já jsem ji ale vyměnila za tuhle o špetičku voňavější variantu. Voňavější přesněji o špetičku exotického koření.

Suroviny na korpus:

  • 100 g hořké čokolády
  • 80 g mléčné čokolády
  • 60 ml espressa
  • 5 celých vajec - oddělené bílky a žloutky
  • špetka soli
  • 50 g krupicového cukru
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 1/2 lžičky Aladinova koření do kávy (nebo skořice)

Suroviny na náplň:

  • holandské kakao
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 vanilkového lusku

Postup:

1. Oba druhy čokolády nalámeme na kostičky a rozpustíme na vodní lázni. Zalijeme espressem a vymícháme na hladký krém. Stáhneme z plotny.

2. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do pevného sněhu. Odložíme stranou. 

3. V další míse vyšleháme zase žloutky společně s cukrem do nadýchané pěny. Opatrně je vmícháme do rozpuštěné čokolády. Přidáme špaldovou mouku, mletou kávu a voňavé kávové koření.

4. Do čokoládové směsi velmi opatrně, ideálně pomocí stěrky, vmícháme bílkový sníh. Vymícháme hladké nadýchané těsto a rovnoměrně jej rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15-20 minut - v případě rolády raději méně, protože jakmile ji přepečete, při motání vám může snadno prasknout.

5. Jakmile upečený plát těsta vytáhneme z trouby, přehodíme přes něj čistou navlhčenou utěrku a společně je zarolujeme do pevné rolády. Necháme zcela vychladnout.

6. Vychladlou roládu opatrně rozmotáme, sundáme utěrku a sejmeme i pečící papír. Vnitřní stranu rolády poprášíme souvislou vrstvou holandského kakaa. Smetanu ke šlehání vyšleháme společně se semínky z poloviny vanilkového lusku do tuha, rovnoměrně ji rozprostřeme na roládu zaprášenou kakaem a pevně zarolujeme. Před podáváním necháme několik hodin vychladit v lednici.