Slaný karamel

14.04.2020

Když mi bylo asi šestnáct, jela jsem se školou na týdenní zájezd do Anglie. Ubytování jsme měli zajištěné v rodinách v Brightonu a né že by z toho měl člověk nějaký reálný zážitek - fungovalo spíše jako B&B. A ačkoli postele byly nesnesitelně měkké, snídaně v záplavě toastů, marmelád, burákových másel a cornflaků skrývaly jeden klenot - francouzský máslový karamel. Roky jsem na něj s láskou vzpomínala, až tu najednou se i v Čechách začal pomalu objevovat. I to je ale tak deset let zpátky. A dnes? Dnes už si ho zvládnu udělat klidně sama doma. A vy také!

Suroviny:

  • 200 g krupicového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g slaného másla

Postup:

1. Cukr v rovnoměrné vrstvě nasypeme do kastrůlku a začneme zahřívat. V tom pokračujeme tak dlouho, dokud se nerozpustí a nezačne postupně karamelizovat. 

2. Opatrně přilijeme šlehačku - pozor, při kontaktu s horkým karamelem začne zuřivě bublat! Přidáme solené máslo a celou směs za mírného varu mícháme tak dlouho, až získáme sametově hladký a dokonale krémový slaný karamel. Hodí se úplně na všechno - na vafle, palačinky, lívance, do dortu, nebo klidně jen tak, na lžicku.