(Skoro) Raffaello
Rok co rok řada nadšených domácích cukrářek pokouší své štěstí při tvorbě legendárních kokosových kuliček Raffaello. Jejich pokusy však v naprosté většině případů mají se svou proslulou předlohou jen pramálo společného... Letos ale ani mě to Raffaello nedalo spát a musím neskromně říct, že výsledek považuji za úspěch!
- 100 g vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 150 g kvalitní bílé čokolády
- 100 g kokosového másla (já jsem použila Cukrfree verzi od značky Lucky Alvin)
Suroviny na mandlový střed:
- 200 g loupaných mandlí
- 75 g krupicového cukru
- 25 g vody
- 15 g másla
Suroviny na obalení:
- 250 g kvalitní bílé čokolády
- 100 g strouhaného kokosu
Postup:
1. Den předem si připravíme náplň – ganáž z bílé čokolády dochucenou kokosem. Smetanu Dáme zahřívat do kastrůlku a přivedeme ji těsně pod bod varu. Čokoládu nalámeme do tepluvzdorné misky, přidáme k ní kokosové máslo a zalijeme polovinou horké smetany. Promícháme a až se vše začne pěkně spojovat, přilijeme i zbytek horké smetany. Důkladně promícháme, necháme vychladnout, překryjeme potravinářskou folií a uložíme do lednice.
2. Do středu si připravíme karamelizované mandle. Loupané mandle vysypeme na plech a opečeme je v troubě – bude stačit 8 minut při 180 °C. Poté je vytáhneme z trouby a pustíme se do karamelu – do kastrůlku se širokým dnem nasypeme cukr a nalijeme vodu a začneme zahřívat. Bude se hodit kuchyňský teploměr, protože by sladká směs měla dosáhnout 107 °C.
3. K horké cukrové směsi přidáme mandle. Ty se postupně obalí souvislou vrstvou cukru, která při dalším zahřívání (za stálého míchání) zkaramelizuje. K pěkně zlatým mandlím přidáme máslo a důkladně promícháme – díky tomu se mandle neslepí. Obsah kastrůlku překlopíme na pečící papír, oddělíme jednotlivé oříšky a necháme zcela vychladnout.

4. Jednotlivé mandle vždy obalíme ve větší lžičce předpřipravené kokosové ganáže z bílé čokolády, zformujeme kuličku a vyskládáme na větší talíř. Uložíme alespoň na hodinku do mrazáku.
5. Mezitím si na vodní lázni rozpustíme zbývající čokoládu, až získáme hladký krém. Koule vytáhneme z mrazáku, každou z nich obalíme v tenké vrstvě rozpuštěné čokolády a poté v kokosu. Hotová skoro Raffaella rozložíme na pečící papír a uchováváme v lednici.