Semla

26.03.2020

Švédské sladkosti nešetří s droždím a voní po kardamomu. Ani tradiční "masopustní" semla se nijak neliší. Kynutou houstičku seveřané přivedli k dokonalosti jemně mletými mandlemi a pořádnou porcí šlehačky. A povedlo se - každoročně jich v zemi původu sní na 40 milionů! 


Suroviny na bulky:

  • 70 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 45 g krupicového cukru
  • 40 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 240 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Suroviny na náplň:

  • 300 g mandlového másla
  • 50 - 100 g cukru (podle chuti)
  • 50 g celých neloupaných mandlí nasekaných na hrubo
  • 250 ml smetany ke šlehání vyšlehané do tuha
Postup:

1. V první řadě si připravíme hosutičky. Mléko ohřejeme v malék kastrůlku na 37 °C (do vlažna:)) a nalijeme jej do větší mísy, ideálně té od stolního robotu. Přidáme k němu rozdrobené droždí a rozmícháme vidličkou, až se zcela rozpustí. Poté do mísy přidáme kardamom, smetanu, cukr, změklé máslo a 1/2 rozšlehaného vejce (zbytek vajíčka si odložíme stranou). Přisypeme mouku a sůl a s pomocí hnětacího háku v robotu zpracujeme hladké, elastické a lesklé těsto. Může to trvat klidně i 20 minut pomalého hnětení.

2. Mísu s připraveným těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teplém místě až do zdvojnásobení objemu. Bude to trvat asi hodinu, možná o chviličku déle.

3. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Vykynuté těsto rozdělíme na osm stejně velkých dílů. Z každého z nich vytvarujeme kuličku a rozložíme je s dostatečnými rozestupy na plech. Opět překryjeme utěrkou a necháme podruhé vykynout. Tentokrát to bude trvat mnohem kratší dobu, odhadem asi 30 minut. 

4. Vykynuté bulky potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem a dáme do horké trouby. Pečeme dozlatova, 10 - 12 minut. Poté je vytáhneme a necháme zcela vychladnout.

5. Z každé bulky odřízneme "pokličku" - ta může buď zůstat kulatá, anebo z ní vyřízneme rovnostranné trojúhelníčky. To už je ale skutečně detail :)

6. V oříznutých bulkách pomocí lžičky vydloubeneme důlek a získanou střídku rozdrobíme do misky. Přidáme k ní mandlové máslo a cukr a důkladně promícháme. Vzniklou nádivkou naplníme jednotlivé semly, okraje "oblepíme" hrubě nasekanými mandlemi a nahoru navrstvíme kopeček do tuha vyšlehané smetany.

7. Na vrchol šlehačky opatrně položíme pokličku a celou semlu zasněžíme vrstvou moučkového cukru.