Semla
Švédské sladkosti nešetří s droždím a voní po kardamomu. Ani tradiční "masopustní" semla se nijak neliší. Kynutou houstičku seveřané přivedli k dokonalosti jemně mletými mandlemi a pořádnou porcí šlehačky. A povedlo se - každoročně jich v zemi původu sní na 40 milionů!
Suroviny na bulky:
- 70 ml mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 1/2 lžičky kardamomu
- 60 ml smetany ke šlehání
- 45 g krupicového cukru
- 40 g změklého másla
- 1 vejce
- 240 g polohrubé mouky
- špetka soli
Suroviny na náplň:
- 300 g mandlového másla
- 50 - 100 g cukru (podle chuti)
- 50 g celých neloupaných mandlí nasekaných na hrubo
- 250 ml smetany ke šlehání vyšlehané do tuha

1. V první řadě si připravíme hosutičky. Mléko ohřejeme v malék kastrůlku na 37 °C (do vlažna:)) a nalijeme jej do větší mísy, ideálně té od stolního robotu. Přidáme k němu rozdrobené droždí a rozmícháme vidličkou, až se zcela rozpustí. Poté do mísy přidáme kardamom, smetanu, cukr, změklé máslo a 1/2 rozšlehaného vejce (zbytek vajíčka si odložíme stranou). Přisypeme mouku a sůl a s pomocí hnětacího háku v robotu zpracujeme hladké, elastické a lesklé těsto. Může to trvat klidně i 20 minut pomalého hnětení.
2. Mísu s připraveným těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teplém místě až do zdvojnásobení objemu. Bude to trvat asi hodinu, možná o chviličku déle.
3. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Vykynuté těsto rozdělíme na osm stejně velkých dílů. Z každého z nich vytvarujeme kuličku a rozložíme je s dostatečnými rozestupy na plech. Opět překryjeme utěrkou a necháme podruhé vykynout. Tentokrát to bude trvat mnohem kratší dobu, odhadem asi 30 minut.
4. Vykynuté bulky potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem a dáme do horké trouby. Pečeme dozlatova, 10 - 12 minut. Poté je vytáhneme a necháme zcela vychladnout.
5. Z každé bulky odřízneme "pokličku" - ta může buď zůstat kulatá, anebo z ní vyřízneme rovnostranné trojúhelníčky. To už je ale skutečně detail :)
6. V oříznutých bulkách pomocí lžičky vydloubeneme důlek a získanou střídku rozdrobíme do misky. Přidáme k ní mandlové máslo a cukr a důkladně promícháme. Vzniklou nádivkou naplníme jednotlivé semly, okraje "oblepíme" hrubě nasekanými mandlemi a nahoru navrstvíme kopeček do tuha vyšlehané smetany.
7. Na vrchol šlehačky opatrně položíme pokličku a celou semlu zasněžíme vrstvou moučkového cukru.
