Ricottové noky se špenátem a rajčatovou omáčkou
Delikátní kombinace v barvách italské trikolóry vás na talíři bude bavit. Je jemná, je nadýchaná a je sladká jako drobounká rajčátka uzrálá pod středomořským sluncem.
Suroviny na noky:
- 250 g baby špenátu
- 200 g ricotty
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g strouhaného parmezánu
- sůl
Suroviny na omáčku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 800 g loupaných a krájených rajčat (dvě konzervy)
- 10 g cukru
- bazalka
- sůl
- pepř
- 2 mozarelly
Postup:
1. V první řadě si připravíme noky. Špenát umyjeme a ještě než stačí okapat, vložíme ho do hrnce. Na mírném plameni necháme zavadnout a lehce povařit, asi pět minut. Poté špenát scedíme a necháme vychladnout. Vymačkáme z něj zbývající vodu a nakrájíme na hrubo.
2. Ve větší míse smícháme nakrájený špenát s ricottou, moukou, vajíčky a parmezánem. Osolíme a vymícháme hrubší, avšak poměrně řídké těsto. Z toho pak mokrýma rukama vytvoříme kuličky, které s dostatečnými rozestupy klademe na plech vyložený pečícím papírem. Takto připravené noky uložíme minimálně na hodinu do lednice.

3. A pustíme se do omáčky. V hlubší pánvi rozpálíme olej a necháme na něm rozvonět prolisovaný česnek.Na něj vlijeme sekaná rajčata, přidáme cukr i bazalku. Osolíme, opepříme a necháme asi 20 minut probublávat, až omáčka zhoustne.
4. Vedle ve větším hrnci dáme vařit větší množství osolené vody. Jakmile začne vřít, postupně v ní po pár kouscích dáme vařit noky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
5. Noky na talíři zalijeme rajčatovou omáčkou a přidáme k nim natrhanou mozarellu. Můžeme ještě zakápnout olivovým olejem, popepřit a obohatit ještě troškou strouhaného parmezánu.
